Foto: Darimir Banda/mod.gov.rs

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je večeras, povodom tvrdnji specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za Mjanmar Tomasa Endrjusa da je Srbija jedna od država koje isporučuju oružje sadašnjim vlastima te zemlje, da se posle puča Mjanmaru ne isporučuje naoružanje, ni po ranije zaključenim ugovorima, niti po novim zahtevima.

Izveštaj specijalnog izvestioca, u kome se, između ostalog, govori o ulozi Srbije u snabdevanju Vojske Mjanmara oružjem u svom najvećem delu je baziran na spekulacijama i neimenovanim izvorima, a ne na međunarodno verifikovanim činjenicama, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Srbija najoštrije osuđuje svaki vid nasilja i kršenje ljudskih prava i zalaže se za potpuno rasvetljavanje svih događaja u Mjanmaru, a u tom cilju Srbija je, kako ističe Ministarstvo, glasala za Rezoluciju GS UN 75/287 usvojenu 18. juna 2021. godine..

U saopštenju se ukazuje da je posle puča u Mjanmaru, Srbija veoma pažljivo razmotrila novonastalu situaciju u toj zemlji i u martu prošle godine donela odluku da se ne isporučuje naoružanje ovoj zemlji, ni po ranije zaključenim ugovorima, niti po novim zahtevima za izvoz.

U skladu sa ovakvom odlukom Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je blokiralo više zahteva za transport naoružanja Mjanmaru i novih zahteva za izvoz naoružanja i vojne opreme.

Ministarstvo je o ovome obavestilo specijalnog izvestioca UN za ljudska prava u pismu, koje mu je početkom ove godine dostavio stalni predstavnik Srbije pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

Srbija, dakle, smatra da nije prekršila nijednu odredbu međunarodnih konvencija čiji je potpisnik, kao i nijedno opšteprihvaćeno pravilo međunarodnog prava, naglasilo je u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova.

BONUS VIDEO: Transport ruskog naoružanja vozovima ka ukrajinskoj granici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar