Foto: Shutterstock

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ocenilo je da su netačne tvrdnje hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlića Radmana i Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) kako je, u slučaju današnje odluke Zagreba da protera srpskog diplomatu, reč o recipročnim merama.

„U vezi sa saopštenjem MVEP Republike Hrvatske od 21. novembra 2023. godine, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije želi da istakne da su netačne tvrdnje ministra Grlić Radmana i MVEP Republike Hrvatske da se radi o recipročnim merama prema srpskom konzulu u Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu, budući da on svojim delovanjem u Republici Hrvatskoj ni jednog trenutka nije prekršio odredbe Bečke konvencije, niti je u Zagreb upućen da obavlja političke, već konzularne poslove“, navodi se u saopštenju MSP.

Grlić Radman danas je, pose jučerašnje odluke MSP Srbije o proterivanju prvog sekretara Ambasade Hrvatske Hrvoja Šnajdera, saopštio da je Hrvtska uzvratila recipročnom merom, proglasivši nepoželjnim savetnika u Ambasadi Srbije u Zagrebu Petra Novakovića.

Reagujući na izjavu hrvatskog šefa diplomatije MSP Srbije u saopštenju naglašava da je „srpski konzul na
dužnost stupio polovinom septembra 2023. godine“ i od Zagreba zatražilo dokaze o njegovom kojim je prekršio Bečku konvenciju.

„Zahtevamo od hrvatske strane da nam dostavi dokaze i upozna javnost na koji način je on mogao u roku od dva meseca od stupanja na dužnost da prekrši odredbe Bečke konvencije“, navodi MSP, odbacujući razloge
koje je navela hrvatska strana.

„Ovo ne može biti pitanje reciprociteta, već pitanje da li je neko prekršio Bečku konvenciju ili ne“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dalje ističe kako „u slučaju srpskog konzula Petra Novakovića, nema nikakvih dokaza, dok je u slučaju hrvatskog diplomate Hrvoja Šnajdera reč o dokaznim radnjama koje predstavljaju grubo kršenje Bečke

konvencije, o čemu je hrvatska strana obaveštena“.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije želi da pozove Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova

Republike Hrvatske da uloži dodatne napore u cilju popravljanja narušenih odnosa dve države, umesto što svojim potezima dodatno podriva dobrosusedske odnose i mir i stabilnost u regionu“, navoodi u saopštenju MSP Srbije.

***

BONUS VIDEO – Grlić Radman uzvraća Srbiji: Iz Hrvatske protjeran srbijanski diplomat

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar