Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ministarstvo odbrane podnelo krivičnu prijavu protiv Boška Obradovića, jednog od osnivača SzS, zbog njegovih izjava da bi vojska i policija trebalo da preuzmu vlast u Srbiji i da "Aleksandra Vučića treba hitno izolovati".

Ministarstvo odbrane u svom saopštenju navodi da je podnelo Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Boška Obradovića zbog izvršenja krivičnog dela „pozivanje na nasilnu promenu uređenja“, jer je u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije pozivao i podsticao da se silom promeni njeno ustavno uređenje i svrgnu najviši državni organi.

Predsednik Aleksandar Vučić ocenio je Obradovićev poziv vojsci i policiji da preuzmu vlast u zemlji klasičan primer poziva na državni udar ili puč. On je primetio da niko od Obradovićevih partnera iz Saveza za Srbiju nije na to reagovao, ni osudio.

„Obradović bi, kaže, zapravo voleo da ga ubiju, ali zna da to ne bi bilo popularno da kaže, pa traži da ga uhapse“, rekao je Vučić za Pink tv.

Vučić je ponovio da su takve reči po definiciji, klasičan primer poziva na puč, „definicija par ekselans poziva na drž udar ili puč“.

„Ja sam na to naučio i koliko god da se borite za zemlju, oni kažu – ti si nam kriv za sve, pozivamo nekoga da te uhapsi. I to postaje potpuno normalno“, rekao je Vučić.

Podsetimo, Predsednik Pokreta Dveri, Boško Obradović je pozvao vojsku i policiju da u preuzmu vlast u zemlji i zaštite granice od migranata, navodeći da predsednika Srbije, Aleksandar Vučića, treba izlovati, jer je po njegovim rečima, postao bezbednosna pretnja zbog politike koju vodi prema migrantima.

Obradović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije kazao da je Vučić zbog međunarodne podrške spreman da, kako je rekao, podrži “Soroševu migrantsku politiku” koja podrazumeva otvorene granice za migrante.

“Srbija je najotvorenija zemlja zahvaljujući podršci koju Vučić pruža politici Angele Merkel i Soroša. Vučić smatra da migrantska kriza može da pomogne natalitetu. Ako 50.000 ljudi svake godine ode iz Srbije, da li to znaci da će Srbija svake godine primiti 50.000 migranata” izjavio je Obradović uz tvrdnje “da Vučić stoji iza takve politike i da je to obećao Sorošu i Angeli Merkel i spreman je da žrtvuje zemlju“.