Manastir Dečani
Manastir Visoki Dečani Foto: Shutterstock

Ministarstvo kulture i informisanja ocenilo je u saopštenju da Priština nastavlja sa beskrupuloznim dezinformisanjem javnosti i zloupotrebama u fabrikovanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta, a povod je, kako su naveli, izjava kosovskog premijera Aljbina Кurtija u vezi sa manastirom Visoki Dečani.

Kurti je na 102. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO, upitan o zemljišnom pitanju manastira, rekao da je Visokim Dečanima spornih 24 hektara pre 25 godina dao Miloševićev režim.

„Imamo odluku Ustavnog suda, ali postoje upravni predmeti vezani za imovinu. Verujem da će to pitanje biti rešeno, optimista sam. Želimo da sačuvamo manastir Dečane, koji je kulturno nasleđe svih građana“, rekao je Kurti.

Reagujući na tu izjavu, Ministarstvo kulture i informisanja ukazuje da je u pitanju još jedan pokušaj da se iskoristi svaka prilika da se prisvoji srpsko kulturno nasleđe, bar onaj njegov deo koji nije uništen u nebrojenim prethodnim skrnavljenjima i pogromima.

„Po ko zna koji put je plasirana krajnje zlonamerna i zlokobna teza o tome kako su, navodno, sami Srbi krivi za razaranje sopstvenog kulturnog nasleđa, a ne oni koji ga pale, lome i otimaju“, stoji u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da su Visoki Dečani jedini spomenik u Evropi koji se više od 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom КFOR, da je u pitanju spomenik od univerzalnog svetskog kulturnog značaja koji se nalazi na UNESКO listi ugrožene svetske kulturne baštine i koji se prošle godine našao i na listi sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope.

„Ministarstvo neće dozvoliti da ovakvi bezobzirni istupi ostanu bez odgovora. Nastavićemo da podsećamo na neprihvatljivu situaciju u kojoj se nalazi srpsko nasleđe na КiM i da posvećeno radimo na njegovom očuvanju, uprkos svim bezočnim nasrtajima sa kojima se srpska baština suočava“, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Visoki Dečani 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar