Maja Popović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Svi ratni zločini moraju biti istraženi, a počinioci kažnjeni u skladu sa zakonom, bez obzira na nacionalnu, etničku i versku pripadnost, izjavila je danas ministarka pravde Maja Popović na Regionalnoj konferenciji tužilaca u Beogradu.

Popović je istakla da suđenja za ratne zločine počinjene tokom oružanih sukoba devedesetih godina prošlog veka predstavljaju jedan od važnijih koraka u procesu pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije, kao i uslov za afirmaciju vladavine prava u svakoj državi, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ministarka je posebno ukazala na značaj regionalne saradnje u toj oblasti i dodala da o posvećenosti Srbije procesuiranju ratnih zločina govore dokumenta izrađena pod okriljem Ministarstva pravde, među kojima se ističe Nacrt nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina za period od 2021. do 2026. godine, sa Akcionim planom za njeno sprovođenje, čije se usvajanje očekuje u narednom peridu.

Na marginama konferencije, u Ministarstvu pravde i Predsedništvu Srbije održani su sastanci sa glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Seržom Bramercom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar