Maja Popović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarka pravde Maja Popović rekla je danas da su izmene Ustava jedna od najvažnijih aktivnosti u Akcionom planu za Poglavlje 23 u pregovorima sa EU i da Kosovo ostaje u preambuli Ustava Srbije.

„Izmene Ustava su jedna od najvažnijih aktivnosti u Akcionom planu za Poglavlje 23. Sama promena Ustava u oblasti pravosuđa najvažnija je u oblasti vladavine prava. Vladavina prava dovodi do jednog pravnog sistema gde postoji pravna sigurnost“, rekla je Popović za televiziju Prva.

Kada su u pitanju izmene Zakona o parničnom postupku, ministarka je kazala da se odustalo od izmene koja predviđa odbacivanje podnesaka ukoliko se ne plati sudska taksa u predviđenom roku, kada je do izmene zakona moralo da dođe zbog „zatrpanosti predmetima“.

„Od toga se odustalo zahvaljujući našem veoma dobrom odnosu sa advokatskim komorama i sa pregovorima i usvojili smo sve njihove predloge. Došli smo u situaciju da u sudovima u parničnim odeljenjima je postojala zatrpanost sa predmetima, takozvanim bankarskim predmetima, i sudije prosto nisu mogle da rade kada imaju 2.000 i 3.000 predmeta u radu. Bilo je nemoguće građanima da ostvare prava u razumnom roku“, izjavila je Popović.

Ona se osvrnula na predloženu promenu Ustava kojom je predviđeno da sudije i tužioce u budućnosti ne bira parlament, kao što je to do sada bilo, i ocenila da će se na ovaj način steći nezavisnost tužilaštva.

„Sudije će birati Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva. Predlog je da u Visokom savetu sudstva bude pet sudija i pet istaknutih pravnika. Sa druge strane, u Visokom savetu tužilaštva biće četiri istaknuta pravnika, četvoro javnih tužilaca, odnosno zamenika javnih tužilaca, republički tužilac i ministar pravde“, istakla je Popović.

Na pitanje da li bi republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac trebalo više da se pojavljuje u javnosti, Popović je rekla da da bi trebalo da bude prisutnija u medijima, i naglasila da njih dve imaju „odličnu komunikaciju“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar