Boris Tadić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić ocenio je da je prisustvo Borisa Miloševića na ovogodišnjem obeležavanju "Oluje" bila je prilika za istorijski iskorak ka pomirenju, ali i za ogoljavanje svih pukotina tog procesa.

Istinskog i iskrenog pomirenja nema ukoliko se pijetet prema žrtvama i suočavanje i sa svojom ulogom u prošlosti ne iskaže nedvosmisleno i bez bilo kakvih ograda. Ipak, uprkos iskoraku hrvatskog predsednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića koji jesu iskazali taj pijetet, on je ostao u senci narativa relativizovanja zločina u odnosu na slavljenje pobede, umesto da je bio jasno izdvojen, istakao je Tadić u pisanoj izjavi.

Prema njegovom mišljenju, posebno će biti tragično ako Plenković gest Miloševića nastavi da tumači kao potvrdu da je ”Hrvatska kao država rešila sve svoje nacionalne zadatke”.

Sama činjenica da je obeležavanje ”Oluje” i ove godine bila nacionalna proslava, a ne iznad svega državna komemoracija, dokazuje da Hrvatska nije ni blizu rešavanja nacionalnih zadataka, konstatovao je Tadić.

On smatra da Hrvatska suštinski ne prihvata pomirenje dok god ignoriše svoju ulogu u suočavanju sa prošlošću i dok god podrazumeva da bi za svoje zločine jedni trebalo da se izvine, a drugi da ih ignorišu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare