Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je konsultacije o formiranju nove vlade, u kojima ne žele da učestvuju čak tri liste, među kojima je i Srbija protiv nasilja. Miroslav Aleksić iz Narodnog pokreta, koja je članica "Srbije protiv nasilja", kaže da će ta koalicija izaći sa zvaničnim stavom o tome sutra-prekosutra, ali da većina smatra da su konsultacije "farsa i mi ne želimo da učestvujemo u razgovorima sa čovekom koji je učestvovao u krađi izbora". Srđan Milivojević iz Demokratske stranke poručio je da bi razgovori sa Vučićem bili kao "kad bi lopov ušao u moju kuću i ukrao porodičnu srebrninu, slavsku ikonu, a onda me pozove da razgovaramo kako će da organizuje licitaciju da proda stvari koje je ukrao iz moje kuće".

„Kako će on (Vučić), koji je bio nosilac parlamentarne liste i predsednik, pozvati sam sebe da razgovara o izborima verovatno, prosto, sve je izgubilo smisla u Srbiji, pa i to, čovek je potpuno obesmislio izborni proces. Tako da mi o tome nećemo da učestvujemo… On je uzrpator, uzurpirana je izborna volja građana i mi nemamo o čemu da razgovaramo“, ocenio je Aleksić.

Dodao je da mogu da razgovaraju o izbornim uslovima „u nekom formatu, ne znam s kim, kad vidimo preporuke ODIHR, videćemo“.

„Ja treba s lopovom da razgovaram kako će da formira vladu i da imenuje predsednika vlade koji će da brarata s budžetom od 16,5 milijardi evra, a pokrao je izbore… Ovde je jedno političko krilo organizovanog kriminala preuzelo suverenitet od građana, a reč je o SNS“, naveo je Milivojević za N1.

Na pitanje šta misli kakav će biti izveštaj ODIHR o izborima održanim 17. decembra 2024, Aleksić ukazuje „da nema tu sada priče da li će biti oštar ili ne, suština je da će to biti istina i analiza srpskog društva kroz prizmu izbora, izveštaj ODIHR će to odslikati“.

„Međunarodna komisija koja će se ovde pojaviti je neophodna, sva histerija ove vlasti je što znaju da su pokrali izbore. Suština je da se plaše istine, i nema tu trgovine, ne postoji trgovina kada se radi o vladavini prava. Izbori u Beogradu se moraju ponoviti zbog krađe, a ne zbog tamo nekog (Branimira) Nestorovića“, to je zamazivanje očiju građana Srbije i skretanje pažnje sa istine.

Milivojević je pročitao prvi član srpskog ustava, gde se, između ostalog proklamuju evropske vrednosti, podsetivši na izjavu premijerke Ane Brnabić da bi međunarodna istraga o izbornim nepravilnostima bila zadiranje u suverenitet Srbije.

„Zašto se plaše evropskih vrednosti koje su proklamovane ustavom… Čovek koji je govorio ‘ubite jednog Srbina, mi ćemo 100 muslimana’, i sad se zaodenuo u evropski frak. (Vojislav) Šešelj više ne nosi šinjel, sad je Šešelj u štiklama, sad ima drugog Šešelja“, poručio je.

Dodaje, takođe, da Vučić pristaje na svaki zahtev u vezi s Kosovom, ali ne postoji namera da se poboljša život ljudi, „ali, pošto je uhvaćen u izbornoj krađi, onda on pristaje na sve“.

„On nema rešenja… i zato je nepoželjan partner u EU“, ocenjuje.

Milivojević: „Nije ovo srpski model da se ovako kradu izbori“

Upitan koji je dalji plan opozicije, Aleksić kaže da su „još davno doneli odluku o načinu borbe“.

„Jedan segment je međunarodni aspekt, ulica drugi, institucije treći, ali mi moramo sami da se izborimo“, istakao je.

Dodaje da će se boriti svim silama za bolje izborne uslove.

„Očekujem da se pojavi neki hrabar policajac, poput Katarine Petrović (iz Valjeva) i da kaže ko mu je dao nalog da radi lažna prebivališta“, rekao je.

Milivojević smatra da je iluzorno razgovarati o izborima u trenutnoj atmosferi.

„Imamo ogroman problem kao koalicija da artikulišemo eskalirajuće narodno nezadovoljstvo. Naš zadatak je da to nezadovoljstvo artikulišemo, jer u suprotnom ono može da eskalira u gnev, što vodi u anarhiju, što niko ne želi… Čekamo da vidimo da li će ti lažni izbori biti raspisani. Oni ne žele da uđu u beogradske izbore posle 3. i 4. maja, žele da izbegnu Ribnikar i Dubonu i Malo Orašje. S druge strane mi ne želimo da uđemo u lažne izbore“, navodi Milivojević.

Aleksić: U Srbiji ne postoje izbori, već biračko nasilje

Aleksić dodaje da će sačekati izveštaj ODIHR, „on će biti reper koji se poštuje, koji se mora poštovati, i sam Vučić je rekao da je naložio pripadnicima vlade da se sve preporuke ODIHR implementiraju“.

„U Srbiji ne postoje izbori, postoji biračko nasilje“, ističe.

Milivojević podseća da „nije ovo srpski model da se ovako kradu izbori, to se već desilo u Makedoniji, a znamo kako se to završilo – međunarodna zajednica je rekla da moraju da formiraju tehničku vladu koja će da organizuju fer izbore“.

„Evropa i svet ne žele da se ovaj model prelije na Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, Tursku… Tu postoji trenutak kada neko iz sveta kaže ovako dalje ne može – postoji čitav niz sankcija koje mogu da budu uvedene predstavnicima vlasti. Nemojte misliti da su oni pljačkali Srbiju kao razbojnici volonteri, nemojte da mislite da neko iz sveta to ne zna“, kazao je Milivojević.

„Kad imate ćutanje institucija, ćutanje tužilaštva koje se pravi gluvo na Arenu i ostale sabirne centre, onda vidite da institucije ovde direktno kradu, i neko će za to morati da odgovara, pre ili kasnije“, zaključio je.

***

BONUS VIDEO –  Newsnight (26.02.2024)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar