Vest o potpisivanju sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova odjeknula je širom sveta. O tome šta konkretno donosi Srbiji, a šta Kosovu u jutarnjem programu "Probudi se" na NOVA S, govori novinar Milivoje Mihajlović. 

Ovo što se prethodna dva dana dešavalo u Vašingtonu je, prema mišljenju novinara Milivoja Mihajlovića – predstava za Donalda Trampa u sklopu njegove predizborne kampanje.

U toj predstavi su učestvovali, kako kaže – i predstavnici Kosova i predstavnici Srbije.

„Noćas se od kosovskih političara moglo čuti da je Izrael ključna reč ovog sporazuma“, istakao je Mihajlović.

Povoljnosti u sporazumu, kako kaže – ima za obe strane.

„Za nas je to, bar tako izgleda – aranžman oko jezera Gazivode, jer se srpska strana konačno uključuje oko gazdovanja vodama“, navodi Mihajlović, dodajući da je to – kompleksno pitanje.

Zanimljivo je, ističe, da će studiju o tome raditi američka firma, a ne one sa Kosova i Srbije.

„Čini mi se da je to dugoročno gledanje interesnih grupa iz SAD na jezeru Gazivode, Znamo dobro da jedna ekipa američkih biznismena pokušava da napravi veliku termoelektranu i iskoristi 17 milijardi tona uglja na Kosovu. Za rad termolektrane im treba voda, koja je do sada bila besplatna, a sada će, verovatno, srpska zajednica na severu imati neku korist od toga. Zbog toga se Haradinaj i protivio“, istakao je Milivoje Mihajlović.

Ipak, sve je to, kaže – na dugom štapu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare