Aktuelne teme iz štampe, za "Probudi se" jutros je komentarisala Ljubinka Milinčić, glavna urednica redakcije "Sputnjik Srbija".

Jedno od najčešćih pitanja postavljanih uoči posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova jeste zašto je odlučio da mu prvi odlazak u inostranstvo posle pauze koju je izazvala pandemija, bude dolazak u Srbiju, i da li to ima veze sa izborima u Srbiji.

„Poseta je bila zakazana za kraj marta, pa se onda dešavalo ovo sa koronom i pandemijom, i ispalo je da je poseta na kraju zakazana za pred izbore.

Ovo je jedna od mnogih njegovih poseta, tako da nema mesta spekulacijama da je u funkciji izbora.

Podrška Rusije, Putina i Lavrova našoj vlasti nije tajna. Podrška je javna i jasna“, rekla je urednika „Sputnjika Srbija“ Ljubinka Milinčić za „Probudi se“.

Ona je rekla da su međusobne posete simbolični gestovi koji pokazuju bliskost i dobre odnose, ali i da je razumela iz govora našeg predsednika  da je od Lavrova dobio tokom sastanka i neke informacije koje su ga zabrinule.

„Nema te vesti ili saznanja koje bi nas iznenadilo od Amerike, šta može biti gore od zahteva da se prizna Kosovo. Međutim, sastanak u Vašingtonu je zanimljiv zato što Grenel nije rekao to, već je govorio o ekonomiji, to je možda pristup ‘hajde da pričamo o onome oko čega možemo da se složimo“, ocenjuje LJubinka Milinčić.

Na pitanje da li SAD može da ponudi Srbiji nešto u ekonomskom smislu, kako bi ona uradila „ono što traže“, Milinčić kratko odgovara:

„Ne može. Mi smo rekli da imamo jedan nepromenjiv stav, a to je da nećemo priznati Kosovo. Rečeno je da, ako nam ponude nešto pod takvim uslovom, naš odgovor biće – ne“, kaže Milinčić.

Pričalo se i o tome šta znači poruka Lavrova da, šta god je dobro za Srbiju, Rusija će prihvatiti, ali uz poštovanje rezolucije 1244.

„To znači da Rusija poštuje međunarodno pravo. Rusija stalno govori da se rešenja moraju traži u okviru te rezolucije. Tačno je da ništa od onoga što SAD nudi nije u skladu sa tim, ali ne bih rekla da ne treba razgovarati“, prokomentarisala je urednika Sputnjika dešavanja uoči izbora u Srbiji i posete delegacija Beograda i Prištine Belog kući.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare