Foto:Nova S

Srbija je pre par dana uputila Rusiji molbu za pomoć i Rusija će sigurno na to odgovoriti, što su već potvrdili i neki ruski zvaničnici, rekla je glavna urednica portala Sputnjik Ljubinka Milinčić gostujući u emisiji "Među nama" televizije Nova S.

U Rusiji je trenutno 1.800 obolelih što je malo u odnosu na 150 miliona stanovnika. Međutim, Rusija preventivno deluje, davno je počela da preduzima mere, prvo je zatvorila granicu sa Kinom a onda i sa drugim zemljama. Zanimljivo je da su svi oboleli u Moskvi, osim dvoje, doneli virus iz Evrope, najviše iz Italije, kaže  glavna urednica portala Sputnjik Ljubinka Milinčić..

U Moskvi su od danas uvedene nove mere, građani ne mogu da izlaze iz kuća osim da obeve najneophodnije stvari, da odu do prodavnice, prošetaju psa i to 100 metara od kuće, odu do lekara itd.. Mere su ozbiljne a građanima Moskve se obratio i predsednik Putini naglasio da je glavni zadatak preventiva, odnosno izolacija svih građana.

O teoriji koja se poslednjih dana plasira u medijima da Rusija ne prijavljuje sve svoje zaražene Milinčić kaže da to nije tačno, jer je, podseća, Rusija prva zemlja koja je pozvala Svetsku zdravstvenu organizaciju na saradnju. da razmenjuju podatke, da zajedno prave lek, a sve to se ne može ako se kriju podaci.

Što se tiče izolacije Rusi su poslušniji narod od nas pa ipak su poslednjih dana kada je bilo neuobičajeno toplo vreme za to doba godine, ljudi, posebno mladi, pravili piknike, mnogi su otišli u vikendice a neki su zahvaljujući jeftinom kartama otputovali u Soči i druga letovališta. Međutim svi su oni sinoć vraćeni kada je uvedena mera samoizolacije u Moskvi a današnje slike Moskve pokazuju rezultate uvedenih mera.

Na kritike da se Moskva nije pokazala u pomoći Srbiji Milinčić  kaže da se Rusija ne reklamira u pomoći. Najveća  kriza trenutno je u Italiji i zato veliki deo ruske pomoći ide toj zemlji. Prevideli smo, podseća ona, testove i maske koje je Srbija dobila iz Rusije. Srbija je  zahtev za pomoć uputila Moskvi  pre par dana i na to će se sigurno odgovoriti, na što ukazuju i izjave ruskih zvaničnika.

Rusija se ne zatvara kako se u nekim medijima kalkuliše.  Rusija stavlja akcent na nauku,  dešifrovala je genom, napravila tri preparata za lečenje, napravila je testove čiji se rezultati gotovi za pola sata i to će sve poslati celom svetu.

Pomoć Italiji, 16 aviona, konvoj kamiona sa timovima lekara nije, kako se špekuliše u medijima, nikakva politička akcija.Rusija Italiji se pomaže iz altruizma i jer se ne zaboravlja da je opasnost zajednička. Vrlo je važno da se sve zemlje ujedine u borbi protiv epidemije i samo tako iz ove nesreće može da proizađe i nešto dobro, rekla je Ljubinka Milinčić u emisiji „Među nama“.