Đorđe Milićević Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Šef poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije Đorđe Milićević pitao je Vladu, povodom samita održanog u Sloveniji, da li se očekuje da Evropska unija objektivno sagledava dešavanja u regionu, pritiske na Srbiju i sabotiranje regionalnih inicijativa koje Srbija pokreće i koje treba da doprinesu integraciji Zapadnog Balkana.

Milićević je u parlamentu rekao da je strateški cilj Srbije da postane članica EU i da Srbija usklađuje kompletan zakonodavni okvir sa pravom EU, sprovodi brojne infrastrukturne i druge razvojne projekte koji je približavaju evropskoj porodici naroda.

Prema njegovim rečima, Srbija je ojačala ekonomski i politički, postala faktor političke stabilnosti u regionu i pokretač mnogih afirmativnih regionalnih inicijativa koje treba da doprinesu miru, stabilnosti i ekonomskom napretku regiona.

Milićević je rekao da je Srbija integrativni faktor Zapadnog Balkana i istakao da je evidentno da napredak Srbije ne odgovara svima.

„Zato imamo očigledne pokušaje sabotiranja našeg evropskog puta“, rekao je Milićević i ukazao na to da iz Evrope ne dolaza najsjajnije vesti po Srbiju, datumi našeg pristupanja EU se stalno pomeraju.

„Na poslednjem samitu EU sa zemljama Zapadnog Balkana, koji je održan u Sloveniji proteklih dana, saopšteno nam je da je perspektiva ulaska zemalja ovog regiona, a time i Srbije, u EU 2030. godine“, rekao je Milićević i dodao da se govori o pesrpektivi proširenja, a ne o stvarnom ulasku u EU.
Na istom mestu gde smo bili 2003. godine

On je rekao da u Deklaraciji usvojenoj juče na samitu u Sloveniji EU ponovo potvrđuje svoju nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i istakao da je ista formulacija sadržana i u Deklaraciji iz 2003. godine sa samita održanog u Solunu.

„Iz ovog se stiče utisak da smo na istom mestu gde smo bili 2003. godine“, rekao je Milićević i dodao da se Srbiji stalno nameću novi uslovi i traži ispunjenje posebnih zahteva koji ni za jednu drugu zemlju kandidata nisu postojali.

Milićević je, odgovarajući na pitanje poslanika, rekao da je još u toku deo međustranačkog dijaloga koji se vodi sa političkim strankama koje ne žele da razgovaraju sa evropskim parlamentarcima.

Poslanik poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Uglješa Mrdić pitao je šta su uradile nadležne institucije kada je u pitanju istraga povodom malverzacija jednog od lidera opozicije Dragana Đilasa dok je bio gradonačelnik Beograda, ministar i dok je vodio Narodnu kancelariju predsednika Srbije.

On je naveo da je Đilas „od građana oteo 619 miliona evra“ i prebacio na svoje račune u inostranstvu.

Mrdić je tražio da se do kraja istraži koliko je Đilas uzeo novca kada su u pitanju afere „Most na Adi“, podezemni kontejneri, uništavanje poslovanja gradskih preduzeća.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar