Opomenu da se očekuje hapšenje Milana Radoičića, organizatora oružanog sukoba u Banjskoj, predsednik Srbije Aleksandar Vučić čuo je i u Jeliseskoj palati. Francuski šef države Emanuel Makron poručio mu je da moraju biti procesuirani svi koji su odgovorni, a bivši potpredsednik Srpske liste to svakako jeste. U međuvremenu, Vučić ne pominje ni Banjsku, ni Radoičića koji se slobodno kreće po Srbiji, uživa u slobodi na Kopaoniku i Beogradu, dok tužilaštvo postupak protiv njega očigledno drži na "dnu fioke". Šta se čeka, što se ne hapsi "komandant Milan", kako ga nazivaju saborci? Predsednik nam ne otkriva, dok sagovornici Nove ističu da je previše važan Vučiću da bi se sukobljavali.

Između razgovora o nabavci skupocenih aviona “rafala”, gradnji nuklearnih elektrana i obećanju da će “Luj Viton” doći u Beograd na vodi za dve godine, predsednik Aleksandar Vučić morao je da sluša i ono što mu ne ide uz međunarodni rejting koji pokušava da neguje.

Predsednik Francuske Emanuel Makron tražio je da se procesuiraju svi koji su odgovorni za Banjsku, ali on nije prvi zvaničnik koji je tražio isto. Slične zahteve pred Vučića isporučili su specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, a to smo čuli i na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija gde je tema bila Kosovo.

Svi pitaju za Banjsku i Milana Radoičića jer očekuju da se to pitanje i zvanično završi, ali taj 24. septembar 2023. godine za srpsku vlast je datum koji mora da ostane deo prošlosti.

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron Foto: Sarah Meyssonnier / AFP / Profimedia

Zbog oružanog sukoba na severu Kosova u kojem je stradalo četvoro ljudi uhapšeni su direktni učesnici, ali organizator je na slobodi. Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste, saradnik Vučića i nekadašnji vlasnik firmi koje su dobijale višemilionske poslove od države, u pritvoru je bio ukupno jedan dan.

Iako je njegov advokat pročitao pismo u kojem je Radoičić decidno izjavio da je odgovoran za Banjsku, tužilaštvo skoro sedam meseci kasnije ne želi da stvari pomeri s mrtve tačke. Posle sukoba niko se nije oglašavao, niti smo čuli da je Radoičić ponovo saslušan. Činjenica je da je priveden, ali da je samo jedan dan proveo u pritvoru.

Foto:MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia

Posle Banjske krenula je serija diplomatskih pritisaka na Beograd da se mora utvrditi odgovornost za sukob i da treba procesuirati glavne aktere. Vučić je neretko gutao knedle, govorio da ne može da isporuči Radoičića i da je to “smešno” i želeo da se sve zaboravi.

Dok međunarodni predstavnici neretko podsećaju Vučića, Radoičić slobodno šeta i tuče ljude po Srbiji. Zbog toga je glavna dilema da li aktuelna vlast uopšte želi i može da se suprotstavi Radoičiću?

Petar Petković, Aleksandar Vučić i Milan Radoičić Foto:M.K./ATAImages

„Previše je Radoičić važan Vučiću da bi se sukobljavali“

Za advokata Nikolu Lakića stvar je očigledna – da je Vučić želeo da uhapsi Radoičića, on bi to uradio.

„Sve članice EU zahtevaju da se slučaj Banjska okonča pred pravosudnim organima naše države i to je realno kamen oko vrata režimu Aleksandra Vučića, ali svakako celog slučaja Banjska ne bi bilo bez saglasnosti Aleksandra Vučića i njemu najodanijih osoba iz okruženja. Da je Aleksandar Vučić želeo da uhapsi Milana Radoičića, da se odredi pritvor ili na bilo koji način okonča sve ono što se vezuje za Milana Radoičića do sada bi to uradio. Međutim, on ne samo da to ne želi, već zbog toga i niza drugih stvari prpdaje ono malo Srba koji su ostali da žive na severu Kosova i Metohije“, poručuje Lakić za Novu.

Nikola Lakić Foto:FoNet/Božana Pavlica

Naglašava da Vučić može da se suprotstavi svakome u Srbiji, što se prema rečima Lakića videlo i u slučaju njegovih saradnika organizovane kriminalne grupe Belivuk-Miljković.

“ Kada su njegovi interesi ugroženi on je spreman na „sukob“ sa svima, ali bojim se da u slučaju Milana Radoičića neće doći do „sukoba“ jer ih vežu poslovi i zajednički interesi. Previše je Milan Radoičić važan Aleksandru Vučiću da bi se sukobljavali“, zaključuje Lakić.

Umesto hapšenja, Radoičić na slobodi

Kosovska televizija RTK objavila je snimak na kojem se vidi Radoičić kako u svom hotelu „Grej“ na Kopaoniku udara jednog čoveka, za kojeg se najpre sumnjalo da je bivši predsednik Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandar Spirić.

Međutim, on je to demantovao. Radoičić se, s druge strane, nije oglasio ovim povodom, niti je demantovao da je on taj koji je pretukao (za sad) nepoznatog čoveka sa snimka.

PROČITAJTE JOŠ:

Snimak udaranja brzo se proširio na mrežama i medijima, te još jednom otvorio pitanje šta se dešava sa slučajem Milana Radoičića. Nedavno, objavljen je drugi snimak na kojem se vidi grupa mladića koji su čestitali Radoičiću rođendan njihovom „komandantu“.

Baš u trenutku kada je „komandant Milan“, kako su ga krstili, uživa(o) u slobodi na Kopaoniku, u pritvoru u studentskom domu bio je student Dimitrije, dok je zadržavanje od 48 sati zbog navodne pronevere određeno predsedniku Vojnog sindikata Novici Antiću. I Antiću je, za razliku od Radoičića, određen pritvor.

U Srbiji zajedno sa partnerom, takođe kontroverznim, Zvonkom Veselinovićem veoma uspešno je poslovao godinama. Zapravo, prema prošlogodišnjem istraživanju NIN-a, poslovni uspeh njihovih firmi toliko je velik da su nadmašili čak i kompanije Miroslava Miškovića.

Najmanje pet firmi direktno je bilo u njihovom vlasništvu, odnosno suvlasništvu Radoičića. Konkretno, jedan je od vlasnika kompanije “Inkop” iz Ćuprije, preko koje je zajedno sa Veselinovićem zakoračio u svet legalnog biznisa. “Inkop” je u više navrata bio angažovan na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji Koridora 11 i drugih puteva po Srbiji.

Sudeći po fotografijama bila je angažovana na izgradnji brzoj saobraćajnici Požarevac – Golubac, potom i Iverak – Lajkovac.

BONUS VIDEO: Za šta može da odgovara Milan Radoičić?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare