Đorđe Miketić Foto: N1

Sada je ključni trenutak za reagovanje građana na poteze ove vlasti, rekao je odbornik liste "Srce grada" u gradskoj opštini Stari grad i jedan od osnivača mreže "Združene inicijative i pokreti" Đorđe Miketić.

On je istakao važnost strateškog udruživanja za kandidovanje novih ideja i politika na nekim budućim izborima, napomenuvši u kojoj meri je sada važna budnost zainteresovane javnosti koja mora da ukaže i snažno osudi pljačku koja se svakodnevno dešava u Beogradu kada je reč o javnim dobrima.

„Skoro potpuno zanemarivanje javnog interesa u korist privatnog kapitala je nedopustiv vandalizam kojem svedočimo iz dana u dan. Naša odbornička grupa se protiv toga bori na sve dostupne načine, pokušavajući da pre svega zaštitimo građane. Tako smo pokrenuli inicijativu za analizu posledica rekonstrukcije Dušanove ulice na male privrednike čije se radnje nalaze tamo. Sada pokušavamo da istražimo na koji način je neopravdano produženje radova uticalo na poslovanje lokalnih preduzetnika i ko će na kraju dana platiti penale za tako nešto“,  kazao je Miketić u emisiji „Dan uživo“ na televiziji N1 .

Govoreći o nagomilanim problemima u glavnom gradu dodao je i to da se čitav spektar nerešenih gorućih komunalnih pitanja, poput prekomerne buke, stavlja po strani, da bi se na uštrb potreba građana, a u jeku novog talasa pandemije realizovali projekti za izvlačenje novca iz gradske kase.

Ukazavši na to da je samo jedna od tih stvari potpuno oduzimanje rečnih obala na potezu od Beogradskog sajma pa sve do marine Dorćol.

„Bavimo se dnevnopolitičkim prepucavanjima, a ovde se dešava pljačka. Kao odbornička grupa, mi imamo malu snagu, ali se trudimo da budemo glasni i nepopustljivi. Zalažući se za to da što veći broj građana treba da dobije pravo učešća u odlučivanju o razvoju grada, zajedno sa još nekoliko aktivista i aktivistkinja pokrenuta je mreža Združene inicijative i pokreti. Okupljamo komšijske, lokalne inicijative sa cele teritorije Beograda i verujem da to upravo može biti nova
snaga građanskog delovanja i opozicionih politika. Procedure urbanističkog planiranja i tako velikih promena ne mogu više da se dešavaju centralizovano, već se mi zalažemo za to da se odlučivanje vrati mesnim zajednicama“, ističe Miketić.

Na kraju, pitanje spora oko nadležnosti za obnovu platoa ispred Filozofskog fakulteta sagovornik vidi više kao pokušaj da se izvrši snažan pritisak na još uvek preostale slobodne institucije čije se delovanje simbolički vezuje upravo za ovaj prostor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare