Protest u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Usvojen je Generalni urbanistički plan Novog sada koji je izazvao veliko nezadovoljstvo kod građana. Tokom jučerašnjeg dana, stanovnici Novog Sada izašli su ispred Skupštine kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo, a tamo ih je sačekalo privatno obezbeđenje koje je umesto da ih štiti - tuklo. Firma koja iznajmljuje privatno obezbeđenje godišnje zarađuje 250.000 evra iz budžeta grada Novog Sada čije stanovnike bije.

Aktivisti i građani nisu ni uspeli da kažu šta žele, dobili su po ćušku, a onda je krenulo opšte batinjanje od strane privatnog obezbeđenja, koje se finansira iz džepova građana, koje su tukli. Potresna slika sa ovog nemilog događaja, obišla je svet a na njoj je muškarac, otac troje dece koji leži na podu dok mu na leđima sedi čovek koji ga udara, a platu dobija iz džepa svog „plena“.

Nakon stravičnih scena, aktivisti pokreta Ekološki front Novi Sad koji su protiv usvajanja Generalnog urbanističkog plana organozovali su pres konferenciju kako bi još jednom rekli javno kroz kakvu golgotu prolaze.

Protest u Novom Sadu Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Dobar dan hvala vam što ste došli, meni je žao što se mi ovde zbog nasilja satajemo. Od 2020. svedoci smo da svaki slobodan glas na svakom koraku, želi da se uruši. Ono što je konstantno, jeste da se gradionačelnik nije promenio ali načelnici policije jesu, a nije se promenilo ni privatno obezbeđenje koje je juče mlatilo ljude o njihovom trošku. Mi smo juče imali predlog plana, i vodeli smo dokument koji je iznet pred odbornike i ima 1.300 strana koje oni nisu pročitali, ali mi jesmo“, navodi predstavnica Ekološkog fronta:

„Naš dalji rad će biti u tom smeru da uporedimo sva dokumenta, urbanistički plan, nacrt i izvešatj o izvršenom javnom uvidu. Danas je tema nasilje, mi smo bili izloženi svi, aktivisti i građani koje ne znamo i molimo ih da nam se jave, jer će danas te povrede biti bolnije kada se sve ohladi. Želim da se svi jave, i da delujemo u tom smeru. Privatmo obezbeđenje koje se plaća godišnje 250.000 evra, bez obeležija mlatilo je građane Novog Sada. Fotografija koja je obišla sve, na njoj je muž naše aktivistkinje, kojem je na leđima i vratu stajao član privatnog obezbeđenja“.

Foto:izvor 021.rs

„Moje ime je Magdalena Rašković, moje iskustvo je da sam došla i pružila podršku našem predstavniku, koji je trebao da uđe i da kaže svoje mišljenje i mišljenje građana koji imaju primedbe da urbanistički plan i svojim telima brane poslednju prirodnu oazu. Došla sam, zadesio me je otpor i naš predstavbnik nije mogao da uđe, bila je tu policija i privatno obezbeđenje, sve to uz nasilje i nisu nam ništa dali, a na naše zamerke su odgovarali nasiljem. Nikome nije u interesu da se taj plan ostvari, samo investitorima i vlasti“, rekla je Magdalena.

Predstavnica iz organizacije Osna, najavila je nove proteste.

Foto: Printcsreeen/Ekološki front Novi Sad

„Jako se teško osećam, jer sam bila svedok batinanja ćelavih i nabildovanih momaka iz privatnog obezbeđenja. Mi želimo da znamo o čemu se ovde radi i zašto se koristi sila, i ko je bitangama krivično gonjenim dao ovlašćenja da rade ovo što rade? Koga su oni čuvali juče i šta su branili? Gospodin Srbaški ima i krivičnu prijavu za teške telesne povrede, on ima licencu za fizičko obezbeđenje, a kako to? Mi tražimo da se identifikuju lica koja su juče linčovala i tukla narod Novog Sada, ako se ne istraži za pet dana ćemo imati još jedan protest“, rekla je predstavnica.

Strašne scene i slike iz Novog Sada šokirale su javnost, a kakav će biti krajnji ishod celokupne situacije pokazaće vreme.

Bonus video: Tuča i probijanje barikada na protestu u Novom Sadu


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare