Đorđe Miketić Tribina pod nazivom "Bakicev Beograd: Resenja za humani grad" Foto:BETAPHOTO/Zajedno Beograd

Na godišnjicu smrti arhitekte Dragoljuba Bakića, 14. februara, beogradski odbor stranke Zajedno organizovao je otvoren razgovor pod nazivom ,,Bakićev Beograd: Rešenja za humani grad”.

Na otvorenom razgovoru su govorili Sneška Kvadvlih Mihailović, generalna sekretarka organizacije Europa Nostra, Vesna Marjanović, generalna sekretarka organizacije Evropa Nostra u Srbiji, Filip Tatalović, narodni poslanik i aktivista, dok je razgovor vodio dr Đorđe Miketić, odbornik i aktivista.

Đorđe Miketić Tribina pod nazivom „Bakicev Beograd: Resenja za humani grad“ Foto:BETAPHOTO/Zajedno Beograd

“Veoma je bitno da Bakića ne gledamo samo kroz prizmu aktiviste, člana ove ili one organizacije, jer nema organizacije lokalne ili političke kojoj on nije pomogao, već da ga pamtimo i pominjemo kao graditelja, vizionara humanog grada i heroja čovečnosti”, naglasio je Miketić.

Bakić nas je sve učio aktivističkoj politici koja podrazumeva da šta god da radite, bilo arhitekturu ili aktivizam – radite sa vizijom, borba na terenu se podrazumeva – ali sa rešenjima, naveo je.

Miketić je još istakao da “kada je čitav grad pod napadom – samo danas imamo dva lokalna protesta, jedan u Bloku 63, drugi na Bežanijskoj kosi, uz najavljena rušenja Sajma, Savskog mosta, spaljenog kineskog tržnog centra, Luke Beograda, Makiša, Košutnjaka – više nego ikada, potrebna su nam njegova rešenja, njegova vizija humanog grada koji se gradi i razvija za ljude, a ne za profit, grad koji voli sebe i svoju istoriju, a ne ruši je, i građani koji se bore za svoj grad i kvart kroz aktivističku politiku”.

Kvadvlih Mihailović se osvrnula na činjenicu da je Dragoljub Bakić shvatao značaj povezivanja sa kolegama u Evropi i procesa evropskih integracija Srbije za urbanizma i zaštite kulturne baštine.

“Ljiljana i Dragoljub su ostavili trag ahitektonski ne samo u Beogradu već i van granica tadašnje jugoslavije”, rekla je Vesna Marjanović.

Ona je još dodala da Bakić nije bio samo aristotelov dobri građanin već i zoon politikon.

Na kraju, Tatalović je istakao da ideja gondole još živi i da su projekti tu i samo se pomeraju.

“Zato je politika stalna borba i zato je Dragoljub bio dragocen jer je bio predvodnik grupe ostvarenih ljudi koji su se borili za naš grad”, zaključio je on.

Podsećamo da su aktivisti Aktivisti Beograda i beogradski odbor stranke Zajedno pokrenuli su peticiju za imenovanje ulice u Beogradu po Dragoljubu i Ljiljani Bakić.

Peticija je pokrenuta iz uverenja da u Beogradu koji su gradili, koji su voleli i za koji su se borili, do poslednjeg dana im treba pokazati zahvalnost i jednu ulicu nazvati njihovim imenom.

Peticija se nalazi na sledećem linku: https://www.peticije.online/za_bakievu_ulicu_potpii_da_beograd_dobije_ulicu_dragoljuba_i_ljiljane_baki

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar