Milivoje Mihajlovic
Milivoje Mihajlović Foto:FoNet/Milica Vučković

Novinar Milivoje Mihajlović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je presuda Gucatiju i Haradinaju očekivana, te da ovo nije tematika kojom se bavi ovaj sud. "Ovo je uvertira u velika suđenja", kaže.

Specijalizovana veća Kosova osudila su čelnika Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja na četiri i po godine zatvora i novčanu kaznu od po 100 evra.

Mihajlović kaže da je presuda očekivana.

„Tužilaštvo je tražilo da budu osuđeni na po šest godina zatvora, u kosovskoj javnosti se očekivalo da će biti oko tri godine, međutim sud je, sudeći prema očekivanjima kosovske javnosti, dosta strogo presudio“, kaže.

Ovo nije tematika kojom se, kaže Mihajlović, bavi ovaj sud.

„Ovo je uvertira u velika suđenja. U suđenje bivšem predsedniku i premijeru Hašimu Tačiju, bivšem predsedniku skupštine Kadriju Veseljiju, na neki način pripadnicima tog glavnog štaba OVK u toku pobude ’98 i ’99 godine na Kosovu, ova dvojica su uhapšena jer su bila predsednici udruženja veterana“, kaže on.

U tom udruženju veterana, kaže on, ima oko 60.000 članova.

„To je jedna ozbiljna politička snaga na Kosovu, bez obzira što u toku borbi nije bilo više od 25.000, sad je taj broj napumpan, iz više razloga“, kaže on.

Kako je rekao Mihajlović, „znamo iz iskustva kada je bilo suđenje Ramušu Haradinaju u Hagu da su svedoci nestajali volšebno“.

„Da su imali saobraćajne udese u Podgorici, da je jedan pronađen mrtav u parku u Nemačkoj, podaci curili na sve strane…“, kaže.

Prema njegovim rečima, „suštinski ne može da dođe do pomirenja ukoliko Kosovom šetaju ljudi koji su ubijali Srbe i Albance, a do sada su šetali, ukoliko svi znaju da je to jedna ozbiljna mafijaška ekipa koja je izašla iz rata u uniformama, onda ušla u Armanijeva odela i 20 godina vladala, ako je to mesto dge nema zakona, nema reda“, kaže on.

Opširnije u tekstu N1.

BONUS VIDEO: Putinov alibi Kosovo: Šta to znači za nas?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar