Foto:Nova S

Šta se dešava sa temom Kosova u predizbornoj kampanji, zašto se ponovo naplaćuju takse na brašno i građevinske blokove iz centralne Srbije i mogu li izbori išta promeniti u odnosima Srbije i Kosova u emisiji "Među nama " govore novinar Milivoje Mihajlović i politikolog Ramuš Tahiri.

Kosovo dugo nije tema u izbornim kampanjama, mislim da su političke stranke koje su učestvovale u izbornoj trci u poslednjih desetak izbornih kampanja nekako  bežale od te teme iz više razloga, rekao je Mihajlović.

Prema njegovom mišljenju, vlast i ovoga puta kao i prethodna vlast strahuje od toga da će opozicija krenuti sa optužbama da je Briselski sporazum izdaja, a opozicija  strahuje da će ih neki od stranih faktora koji su uvek važni faktor u kampanjama pitati šta vi nameravate sa Kosovom.

„Dakle, svi beže od te teme, to je škakljiva tema, to je problematična tema, jer imamo Briselski dijalog koji je bio netransparentan“, smatra Mijalović i dodaje da će svako u toj izbornoj trci i televizijskim duelima pitati zašto se ćutalo i zašto to nije sporovedeno.

Dodaje da je zato Kosovo kod nas problematična tema, a koliko vidi slična situacija je i na Kosovu gde će u predizbornoj kampanji koja se možda sprema Srbija biti,  „malo skrajnuta“.

Foto:Nova S

 

Govoreći o situaciji na Kosovu, Tahiri je rekao da je ona složena i da se o odnosima Srbije i Kosova baš i ne razgovara sem kada se radi „o prepucavanjima pozicije i opozicije i premijera i predsednika“.

„Sada je glavna tema odluka Ustavnog suda, da li će  Aljbin Kurti nastaviti da bude premijer do novih izbora ili  će biti izabrana nova vlada“, rekao je Tahiri koji se u emisiju uključio putem video linka.