Aleksandar Vucic i Kirijakos Micotakis
Kirijakos Micotakis i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je grčki narod "veliki i iskren prijatelj" Srbiji i najavio da će uskoro Beograd posetiti i predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu. "Grčka želi da vidi sve zemlje regiona u EU, a posebno Srbiju", rekao je grčki premijer Kirjakos Micotakis u Beogradu.

Vučić je na sastanku sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom razgovarao o evropskom putu Srbije, dijalogu s Prištinom i regionalnim pitanjima.
Vučić je rekao da je zamolio Micotakisa da Grčka nastavi da pruža podršku teritorijalnom integritetu Srbije kao što će to Srbija činiti po pitanju teritorijalnog integriteta Grčke.

On je zahvalio na podršci na evropskom putu Srbije i dodao da je Micotakis bio ljubazan da po regionalnim pitanjima sasluša šta o njima misli Srbija.

Kako je rekao, razgovarali su o Prištini i celom regionu.

„Mislim da Grčka razume poziciju Srbije i rekao sam da ne želimo zamrznute konflikte, već rešenja, ali da ona ne mogu da budu nametnuta Srbiji“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Vučić je istakao da je trgovinska razmena dve zemlje konstantno rasla i da je u 2021. godini dostigla 636 miliona evra, ali da veruje da ona može da dostigne i milijardu evra i da ima mogućnosti za saradnju u turizmu, ali i za investicije, kako Grčke u Srbiji, tako i investicije iz Srbije u Grčkoj.

„Srpski narod u grčkom narodu vidi velikog prijatelja i nije lako opisati kolika je ljubav našeg naroda prema grčkom narodu“, rekao je Vučić.

Micotakis: Grčka želi ceo region u EU

Grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je u Beogradu da Grčka želi da vidi sve zemlje regiona u EU, a posebno Srbiju.

On je istakao da se stav Grčke ne menja po pitanju Kosova, ali baš zato podržava dijalog Beograda i Prištine do pravno-obavezujućeg sporazuma koji će biti u interesu obe strane i stvoriti povoljniju atmosferu saradnje na Balkanskom poluostrvu uopšte.

„Nismo videli napredak poslednjih meseci, a ja znam da si se ti obavezao, da želiš i da si raspoložen da nastaviš pregovore kako bi se na pravno-obavezujući i na pravi način rešio ovaj problem“, rekao je Micotakis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na konferenciji za novinare.

Govoreći o putu Srbije ka EU, Micotakis je rekao da su spremni da pomognu Srbiji da ispuni sve kriterijume da se što pre priključi EU, jer Grčka smatra da je to važno za mir, stabilnost i blagostanje na Balkanskom poluostrvu.

Kako je rekao, Grčka zna koliko su ozbiljne reforme na evropskom putu, ali je poručio narodu u Srbiji da su to reforme vredne truda, jer će predstavljati „istorijsku investiciju“, te poručio da je regionalna saradnja put koji vodi ka razvoju i da je zato EU vrlo okrenuta ka priključivanju svih zemalja regiona.

Aleksandar Vucic i Kirijakos Micotakis
Kirijakos Micotakis i Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

On je najavio da će početkom marta predsednica Grčke posetiti Srbiju i dodao da će to biti prilika da se ponovo istaknu dobri odnosi koje imaju dve zemlje koje su povezane i verom i zajedničkom vizijom ka evropskoj budućnosti.

Micotakis se osvrnuo i na pitanje energetike i istakao važnost energetske stabilnosti Balkana, te istakao da Grčka želi da postane čvorište i ponudi diverzifekaciju energije.

On je ukazao da će gasna interkonekcija Srbije i Bugarske uskoro biti završena, kao i da će Grčka završiti terminal za tečni prirodni gas u luci Aleksandrupolis i da se oni zalažu za povezivanje Evrope i Afrike po pitanju električne energije preko Egipta.

Micotakis je izrazio i zadovoljstvo zbog toga što je Grčka jedno od važnih turističkih odredišta za građane Srbije, a da grčka strana želi da promoviše posetu planinama Srbije

Micotakisa je na aerodromu u Beogradu dočekao ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, a planirano je i da premijer Grčke i predsednik Srbije imaju zajedničku večeru.

BONUS VIDEO: Manastir Meteori

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar