Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

"Srbijo, dođi i pomozi da sačuvamo Kablar od staklenog vidikovca", poruka je sa večerašnjeg protesta protiv nasilja koji je održan od 19 sati kod spomenika Vojvode Stepe Stepanovića u Čačku. Građani su pozvali odgovorne da se izvuku iz svojih mišijih rupa i predoče im argumente povodom nasilja nad prirodom.

„Imali smo pretnje, primenu sile u vidu ometanja slobode kretanja na Kablaru, neistine da se pojavilo klizište, probijali smo se kroz šume i vrleti kako bismo stigli do vrha planine“, kazao je pesnik Jevđenije Julijan Dimitrijević.

On je istakao da su svi aktivisti proglašeni građanima drugog reda pod ovim, naglašava, izdajničkim režimom.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Šta selo dočeka, grad sačeka. Kablar nije jedino mesto gde se uništava priroda. Uradili su to i u Beogradu, Vojvodini, na jugu Srbije“, kazao je Jevđenije Julijan Dimtrijević.

On je pozvao sve Srbe da dođu i saberu se u odbrani čačanske planinske lepotice. On napominje da niko od aktivista ništa ne zna o projektima, da li su izvedene studije izvodljivosti, o uticaju na životnu sredinu…

„Ne mogu ući u planinu i pobosti u nju stub od dvanaest metara, jer će ne daj bože neko pasti i poginuti. Postoje Kablarci koji su za izgradnju vidikovca, a nemaju vodu. Računaju da će je dobiti njegovom izgradnjom. Verovatno im svašta obećavaju, a diskutabilno je da li će sve ispuniti“, smatra Julijan Dimitrijević.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Prema njegovoj oceni, vlast igra perfidnu igru da rasplanini Kablar, kao što je učunila sa Zlatiborom.

„Nešto nije u redu u njihovom sistemu vrednosti. Ono što je lepo ne treba dirati. Postoji i varijanta izgradnje normalnog vidikovca od drveta i kamena, koji bi bio od priodnog materijala“, priča on, napominući da je to mnogo bolje rešenje.

Kako ističe, u ovoj priči postoji skupljeno nasilje – ucene osnovnim životnim potrebama, nesavesni radovi, apsolutna seča šume i mnogo toga drugog. Posečeno je oko 100 stabala, to je nasilje nad prirodom, objašnjava Jevđenije Julijan Dimitrijević.

PROČITAJTE JOŠ

Toliko je manastira ovde, koji su podignuti u slavu bogu, kazao je Dimitrijević.

„On je nama podigao ceo Kablar i dao nam ga sa životinjama i biljkama. Trebalo bi da stanemo i da razmislimo“ zaključio je Jevđenije Julijan Dimitrijević i ujedno pozvao odgovorne da se izvuku iz svojih pacovskih rupa kako bi izneli argumente.

I ostali građani kažu da je jedina institucija koja funkcioniše – ulica.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Mi ćemo ostati pri stavu da zaštitimo i spasemo ono što se spasiti može. Dosta nam je rušitelja razuma, svesti i savesti. Zato ćemo se okupiti u ponedeljak ispred Gradske uprave u Čačku da iskažemo nezadovoljstvo zbog gradnje vidikovca od 14 do 16 sati“, navode žitelji grada pored Morave.

Ljiljana Bralović iz Udruženja Suvoborska greda kaže za Nova.rs da se vlast ponaša po pesmi ‘Milicija trenira strogoću’.

„Nedopustivo je da na jednom prostoru privatno obezbeđenje brani ljudima, odnosno srpskim državljanima da prođu na planinu, a da policija pomaže. Tako je bilo na Kablaru“, kaže ona.

Ističe da izvođači radova nisu pokazali ni jedan validan dokument. „Oni nemaju dozvolu za gradnju pristupnog puta, rade na crno i pri tom zabranjuju prolaz šetačima, planinarima i meštanima“, kaže Bralović.

I večeras su u Čačku ponovljeni zahtevi za smenama odgovornih u REM-u, RTS-u, ostavke Gašića i Vulina, kao i gašenje tabloida, odnosno televizija koje promovišu nasilje, blud i nemoral.

BONUS VIDEO Čačak i Zaječar sinoć su protestovali protiv nasilja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar