Foto: A.K./ATAImage, Zoran Lončarević/Nova.rs

Direktor fondacije Konrad Adenauer u Srbiji Jakov Devčić potvrdio je da je zabranio Savu Manojloviću, direktoru kampanje Kreni-promeni da govori na Fakultetu političkih nauka u okviru seminara "Dani javnih politika". Devčić je u emisiji “Pravi ugao” izjavio da je Fondacija bila ta koja odlučuje "ko će da govori", koja "finansira skup", jer “raspolaže sredstvima”.

Predavanje na kom je Savo Manojlović trebalo da učestvuje nosi naziv „Uticaj javne politike: Od blokade do Narodne inicijative“, i trebalo je da bude održano na Fakultetu političkih nauka. Međutim, skup koji je trebalo da traje dva dana je na kraju otkazan.

Direktor fondacije Konrad Adenauer Jakov Devčić u emisiji kod Ljubice Gojgić na RTV Vojvodina potvrdio je da je on zabranio Manojloviću da govori.

Upitan da li je tačno da je to učinjeno zato što Fondacija želi da nastavi da gradi dobre odnose sa Vladom i SNS i otkud ta cenzura, Devčić je naveo da ne bi govorio o cenzuri.

“Reč je o odluci jedne samostalne organizacije, kao što je Fondacija. To je u svakom slučaju bila čudna dobrodošlica za mene koju nisam očekivao. To me je dovelo u situaciju da brzo shvatim na kom terenu se nalazim”, naveo je Devčić.

On je izjavio da su u saradnji sa partnerom planirali Dane javnih politika i da je u sklopu tog događaja trebalo da bude održano 12 različitih panela. Kako je rekao, ne poznaje Sava Manojlovića, iako je bio stipendista Fondacije.

Jakov Devčić Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

“Pitan sam da li je moguće da gospodin Manojlović učestvuje na tom skupu, iako je on od strane našeg partnera već bio pitan. Znači, taj partner je već pitao gospodina Manojlovića da li hoće i dobio pristanak i onda je tek nas pitao da li je to moguće. A kao što ste rekli, mi smo oni koji odlučuju, koji finanasiraju taj skup, ko će kad da govori, zato što mi raspolažemo sa sredstvima”, rekao je Devčić.

Na pitanje zašto je bio sporan Savo Manojlović, on je odgovorio:

“Ja sam rekao da je mnogo važno, da kažem, on ima neku platformu, neki format gde može da govori o njegovoj temi koju on želi. Mi smo njemu predložili da on dođe na neki drugi skup kod nas, isto kao kod stipendista, a ne na taj. To je kod mene trajalo 10 minuta, ta odluka, to razmatranje. Tri dana pre konferencije sam dobio mejl gde je Savo Manojlović meni dao ultimatum da je on čuo da ja njemu branim da on dođe na Univerzitet i ako ja ne učinim, da se izjasnim na pismen način, on će da preduzme svoje mere. Instituciji kao što je fondacija Konrad Adenauer niko ne sme da postavlja ultimatum”.

Savo Manojlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Upitan da li je bio sporan način komunikacije sa Manojlovićem ili ono što je i partner Fondacije potvrdio – da neće da kvare odnose sa vlašću, Devčić je naveo da Manojloviću ne bi dao toliko važnu ulogu da može da kvari neke odnose između Fondacije i njenih političkih partnera.

“To je moja odluka, u kom smislu konferencija treba da se razvija”, rekao je Devčić.

Podsećamo, vest da mu je zabranjeno da govori na FPN otkrio je sam Manojlović, a nakon obrazloženja koje je dobio, sa tog skupa povukao se i jedan od organizatora Boban Stojanović.

Manojlović je izjavio da se pisanim putem obratio Fondaciji i dao im rok od 24 sata da se izjasne o razlozima, a nakon što to nisu učinili, odlučio je da izađe u javnost i sve objasni.

On je rekao da ne očekuje da strane fondacije rešavaju probleme u našoj zemlji, ali mu je nedopustvio da neko u njegovoj zemlji, kako se ne bi zamerio vlasti, određuje ko će govoriti ili ne na predavanjima.

„Smatram da to nije u skladu sa vrednostima o kojima je često pomenuta fondacija govorila i koje baštini“, naveo je ranije Manojlović.

BONUS VIDEO Šta povezuje proteste i fondaciju Konrad Adenauer?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare