Metla, logo

Član Predsedništva pokreta "Metla 2020" Novica Antić zatražio je danas u otvorenom pismu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasi amnestiju za sve građane kojima prete drakonske kazne zbog odlaska u crkve vanrednom stanju.

„Zahtevam od Vas da pod hitno amnestirate sve vernike kojima je policija podnela prijave u vanrednom stanju jer su se zatekli ispred hramova i prisustvali bogosluženjima širom Srbije. Takvo postupanje je neustavno jer se upražnjavanje vere zbog nekih ciljeva može ograničiti, ali taj isti Ustav kaže da se ono ne može potpuno uskratiti“, naveo je Antić u pismu Vučiću.

On je dodao da se građani stavljaju na ivicu egzistencije drakonskim kaznama, ali da se takvim kaznama klizi u progon hrišćanstva i crkve.

„U novijoj istoriji nijedna država nije sa policijom presretala narod koji ide na bogosluženja, upadala u crkve, prekidala svete liturgije i kažnjavala gradjane. Ako ste mislili da ostvarite ovozemaljsku misiju i ostanete upamćeni u istoriji srpskog naroda, eto već jeste! Ne dozvolite da vas istorija upamtiti upravo kao progonitelja vere i građana koji su se usudili da se pod vašom vlašću mole i slave Gospoda Isusa Hrista“, dodao je on.

Antić je apelovao na Vučića i da ne zabranjuje vernicima da prisustvuju predstojećoj uskršnjoj liturgiji.

„Niti to možete, niti je to iko uradio. Vaskrs je pobeda Boga živoga zato poslušajte i uvažite zahtev Svetog Sinoda, bar onoliko koliko uvažavate potrebu da se u Srbiji održe razne druge manifestacije i parade i tako omogućite da se Vaskrs proslavi onako kako Bog zapoveda“, dodao je Antić u otvorenom pismu.