Pucanj na američkog predsednika Donalda Trampa neobjašnjivo i za samo nekoliko sati pretvoren je u opasnost po predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Pod dirigentskom palicom predsednice Skupštine Ane Brnabić, ministra policije Ivice Dačića, potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina i najistaknutijih naprednjaka započet je nov spin s porukom da Vučiću o glavi rade opozicija, nezavisni mediji i “elita”, pod čime se verovatno misli na intelektualce okupljene oko Proglasa i sve ostale slobodnomisleće ljude u ovoj državi.

Zapravo, sve se samo nadovezalo na priču o tome da je predsednica Udruženja „Majke enklave Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić pretila Aleksandru Vučiću i njegovoj deci.

Svega nekoliko dana kasnije pokušan je atentat na Trampa, a to je u srpskoj vlasti dočekano kao idealna prilika da se stvori slika u javnosti da se Aleksandru Vučiću sprema isto.

Među prvima je to uradio ministar unutrašnjih poslova i lider socijalista Ivica Dačić.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

On je osudio pokušaj ubistva Donalda Trampa i poželeo mu brz i uspešan oporavak, a zatim dodao da je „atentat na bivšeg predsednika SAD najveći, žalostan i tragičan dokaz kakve su posledice kampanje mržnje, pretnji i dehumanizacije jednog čoveka“.

“Sve je to, u stvari, bila moralna, medijska i politička priprema za ubistvo, i njegovo opravdanje. Kako se videlo, to postaje i veoma ozbiljan bezbednosni rizik. Nešto slično se sprovodi i u Srbiji, kroz napade na predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu”, saopštio je Dačić.

Koaliciona obaveza – ispunjena.

Zatim ide, ko drugi do Aleksandar Vulin. Takođe dugogodišnji verni partner naprednjaka.

Aleksandar Vulin Foto: Milos Tesic/ATAImages

Potpredsednik Vlade je celoj priči dao na neophodnoj dramatičnosti.

Neka se pripremi Vučić i svi koji imaju hrabrosti da se bore za slobodu. Pokušaj ubistva bivšeg predsednika Trampa je izraz dozvoljene i podstaknute mržnje, iste one koja se podstiče i slobodno iskazuje prema Vučiću i Srbiji“, upozorio je Vulin.

On je pozvao nadležne da podignu mere obezbeđenja za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu, koje „medijskim pritiscima prečesto pokušavaju da nateraju da se odreknu zaštite države i budu još lakše mete”.

Na scenu stupa Ana Brnabić, koja je već pronašla inspiratore atentata. Na Vučića, ne na Trampa, ukoliko ste se zbunili…

“Nikada okidač ne povuku oni koji su inspiratori. Uvek povuku oni koji su mentalno labilniji, „ekstremisti“, nesnađeni, nepronađeni, sa margina društva – u svojim glavama „borci za pravdu“. Oni su, ipak, kao i sam pištolj, snajper, ili nešto treće, samo oruđe u rukama svesne „elite“ koja ih svakodnevno poziva da to urade, svakodnevno inspiriše, svakodnevno ih zagovara. I onda dođe jedan dan kad se neko od tih labilnih, „ekstremista“, „boraca za slobodu“, pokrene i odazove direktnom pozivu koji mu upućuju danima, nedeljama, mesecima, godinama, sa medija, skupova, gostujući u emisijama”, napisala je Brnabić govoreći o američkom predsedniku, a misleći na srspkog.

“Jer šta je loše u tome da ubijete „nepomenika“, „Hitlera“, „Šefa organizovane kriminalne grupe“, „lobistu međunarodnih multinacionalnih kompanija, a protiv interesa sopstvene zemlje i naroda“, „zlo“, „bolesnika“, „nečastivog“, „radioaktivnog“, itd, itd?”, napisala je Brnabić.

Zatim je pronašla i krivce.

“Molim, još jednom, „elitu“ u Srbiji i njihove „nezavisne“ medije (koji su sve, samo ne zaista nezavisni) da vide kakve mogu biti realne posledice mržnje koju svakodnevno promovišu i laži koje spinuju”

Nije tu kraj. Uključila su se i dva “najjača” glasa poslaničkog kluba SNS u Skupštini Srbije – Milenko Jovanov i Nebojša Bakarec.

“Zajedničko atentatu na Donalda Trampa i Roberta Fica je brutalna medijska priprema, kroz neprestanu kampanju dehumanizacije, kriminalizacije, mržnje i laži i, suštinski, motivisanje, ohrabrivanje i podstrekavanje psihički nestabilnih ljudi da urade „dobru i korisnu stvar“ i ubistvom eliminišu „to zlo“ i tako postanu heroji tog dela društva. Doslovno istu takvu kampanju sprovode Šolakovi mediji i opozicioni političari protiv predsednika Vučića i njegove porodice”, napisao je Jovanov na društvenoj mreži X.

Na posletku, “poentirao” je poslanik Bakarec.

“Svaka sličnost je namerna. Dva lidera slobodnog sveta, koje satanizuju i dehumanizuju.
Na predsednika Vučića je izvršen atentat u Srebrenici! Na Donalda Trampa je izvršen atentat juče. Obojica su preživela. Živeli lideri slobodnog sveta!

Nebojša Bakarec
Nebojša Bakarec

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare