Foto: Vesna Lalić

Završetak izbora označio je i kraj za većinu predizbornih koalicija. Iako trenutno izgleda da je opozicija u zatišju, unutar nje same dešavaju se promene i pregrupisavanja. U najavi imamo dve nove stranke, pregovara se o novim saradnjama, a neki će po svemu sudeći “dići ruke” od koalicija i nastaviti sami…

Trenutna situacija izgleda ovako:

Koalicija Ujedinjena Srbija koju su činili Stranka slobode i pravde, Narodna i Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret, više ne postoji. Odlazak lidera SSP Dragana Đilasa na razgovor sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem, za Vuka Jemića i Narodnu stranku bio je “nepremostiva prepreka”, iako je zapravo ozbiljnih problema na ovoj relaciji bilo i pre izbora.

Zoran Lutovac, Vuk Jeremić i Dragan Đilas Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U ovom trenutku čini se da će Narodna stranka nastaviti sama, iako je nedavno dobila poziv Dveri Boška Obradovića i Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski da se priključe njihovo novonastalom postizbornom savezu. Čini se da je i Demokratska stranka Srbije Miloša Jovanovića najbliže tome da nastavi samostalno.

Nebojsa Zelenovic, Radomir Lazovic, Dobrica Veselinovic, Biljana Djordjevic i Aleksandar Jovanovic Cuta koalicija Moramo
Nebojša Zelenović, Radomir Lazović, Dobrica Veselinović, Biljana Đorđević i Aleksandar Jovanović Ćuta Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Koalicija “Moramo” preživela je izbore i kako najavljuju nastaviće zajedno, s tim što lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta planiraju i formiranje nove stranke. Ne davimo Beograd ostaje u koaliciji, ali neće biti deo ove nove stranke, dok Demokratska stranka pregovara. I sa starim partnerima, ali i sa “Moramo”.

Izvršni direktor CeSida Bojan Klačar kaže da u ovim postizbornim dešavanjima za opoziciju postoji jedna dobra i jedna loša stvar.

Bojan Klačar Foto:TANJUG/JADRANKA ILIC/

“Loša je ta što je opozicija nastavila da radi ono što radi od 2014. godine, a to je da biračima ne nudi predvidivost. To znači da predizborni aranžmani kao po pravilu samo nekoliko dana nakon izbora prestaju da postoje i onda se na sledećim izborima biračima nude opet neke nove i drugačije koalicije. Birači tako ne mogu da se vežu za neku stranku ili koaliciju, već se praktično svaka kampanja vodi ispočetka”, kaže Klačar i dodaje:

“Dobra stvar je to da je opozicija shvatila da mora biti promena u njihovom načinu delovanja , da moraju da se prave različite vrse saradnji, kako bi se opozicioni birači podstakli da izađu na glasanje”.

Kad je reč o novim prestrojavanjima u opozicii, Klačar kaže da su očekivana.

“I pre izbora bilo je jasno da će koalicija Ujedinjena Srbija biti kratkog daha. Izvesno je da tu SSP ostaje kao najjača stranka, zajedno sa PSG. Čini mi se da će Narodna stranka i Demokratska stranka Srbije Miloša Jovanovića nastupati samostalno i da će pokušati da podignu snagu svojih strana, a čini mi se i da će postizborna saradnja Dveri i Zavetnika prerasti i u neku buduću predizbornu. Što se koalicije Moramo tiče, u ovom trenutku izgleda da će nastaviti u ovom pravcu, postoje najave stranke koju će praviti Nebojša Zelenović i Aleksandar Jovanović Ćuta, što je nekako i logičan nastavak, jer su se birači već na to navikli. S druge strane, nisam siguran da ima mesta za potpuno novu političku stranku, koju bi mogao da osnuje Zdravko Ponoš. Ako se to i bude desilo, mislim da bi išlo na štetu Narodne stranke, jer pretpostavljam da bi Ponoš nastavio sa sličnom politikom, koju je praktikovao i dok je bio u stranci Vuka Jeremića.Tu bi moglo doći i do nekog prelivanja članstva”, navodi Klačar.

A to je, prema njegovom mišljenju, velika greška koja se često ponavlja u opoziciji.

“U svakom slučaju, velika je greška opozicije to što se svaki unutar stranački sukob završi tako što dobijemo novu stranku. Umesto da se problem reši unutar organizacije. Čini mi se da stalno umesto ukrupnjavanja imamo novo usitnjavanje i to za opoziciju nikako nije dobro. Siguran sam i evidentno je da i u SNS postoje problemi, ali nikome ne pada na pamet da izlazi iz stranke i pravi novu”, zaključuje KLačar.

BONUS VIDEO: Marinika Tepić o budućnosti opozicije i promenama nakon sastanka Vučić-Đilas

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare