Foto: Ivan Dinić/Nova S

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčka dolazi na Kosovo, nakon toga Ljačka će postitit Beograd to je potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Govoreći o eventualnom održavanju referenduma po pitanju Kosova, on je rekao da je referendum potreban kada se menja ustav. Gde je danas dijalog sa Kosovom i da li može da bude na pola puta kao što kaže predsednik Srbije i šta to u stvari znači, gde je to na pola puta, u emisiji "Među nama"govorili su Dušan Janjić iz Foruma za mešuetničke odnose i Slobodan Samardžić sa Fakulteta političkih nauka i biiši ministar za KiM u vladi Vojislava Koštunice.

Koliko je Lajčakova poseta važna jer se u Prištini neće sastati sa Tačijem i da li će to biti poseta koja će moći napraviti rezultat bar u jednom pokretu?

„Mi pravimo pretpostavku da neće na osnovu izjave Hašima Tačija i da se program ne zna. I sad bi tu ja rekao „neverujte nikada političarima“. I u ovom konkretnom slučaju to vam je kao „mlada pred udaju“. Došao je prosac, a ona kao neće. Dakle, ja pretpostavljam da je Lajčak zbog dužine od dva dana znači da će on imati mnogo sastanaka i sa civilnim društvom i sa pregovaračima i verovatno sa Tačijem. Stavovi su jasni , Tači smatra da Ljačak ne može da vodi pregovre jer njegova država Slovačka , on je tad bio ministar nije priznala nezavisnost Kosova i to je neki stav koji ja ne bi kvalifikovao. Ono što je tu važnije pravo da vam kažem, to treba videti sučim je Lajčak došao na Kosovo ko mu je tim. Postavili ste pitanje gde je dijalog sada on je u bolnici u komi, dijaloga nema. Ljačka je jedna od lekara koji je došao da vidi u kakvom stanju je dijalog da se priča o njemu, navodno će se krenuti. Ako on dođe sa timom koji je ubio dijalog, koji je bio oko Morgerini i sa tom filozogijom to će se vrlo brzo videti. Zato je važna ta poseta, da li će Lajčak nešto promeniti u personalnom sastavu, odnosno da li on zaista ima podršku Evropske komisije i vodeće zemlje Nemačke da napravi drugačiji pristup EU dijalogom, rekao je Janjić.

O čemu su još govorili Dušan Janjić i Slobodan Samardžić pogledajte njihovo gostovanje u emisiji „Među nama“:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare