Foto: NOVA S

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka, i Maja Pavlović, vlasnica novosadskog "Kanala 9", gosti najnovije emisije "Među nama" analizirali su trenutnu političku situaciju u Srbiji, odnosno okončane štrajkove glađu, kako opozicije, tako i vlasti u našoj zemlji.

Pavlovićeva, koja je takođe štrajkovala glađu jer je tražila pravdu za svoju televiziju, kaže da je njen imao epilog, pošto je istim uspela da skrene pažnju sistema na sebe.

„Mi smo bili suočeni sa jednim ozbiljnim ekonomskim problemom. Mi smo iskoristili sva moguća pravna sredstva da pokrenemo ovaj sistem da se pozabavi nama, ali smo nailazili na ćorsokak. Nakon što smo skrenuli pažnju da nas, stvari su počele da se rešavaju i sudske odluke su počele da dolaze. Sistem se pokrenuo i krenuo da se bavi i lokalnim televizijama u Srbiji“, rekla je ona.

Profesor Zoran Stojiljković osvrnuo se tokom gostovanja na, do skoro, aktuelne štajkove glađu pojedinih političkih funkcionera u Srbiji.

„Mislim da je ono što Maja radi školski primer šta štrajk glađu zaista jeste, a šta nije ova farsa, inflacija od političkih štrajkova glađu i predstava koje se režiraju. Kažu da je štrajk glađu poslednje sredstvo koje koristite, kada iscrpite sve institucionalna mogućnosti“, rekao je profesor.

On je u emisiji dao svoje viđenje prošlonedeljnih dešavanja ispred Skupštine Srbije, odnosno štrajkove glađu lidera Dveri Boška Obradovića i funkcionera vladajuće Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića i Sandre Božić.

„Kada se radi o gospodinu Obradoviću, tu je reč o nekoj vrsti frustracije što opozicija ne može da dođe do nekog utemeljenijeg aktivnog bojkota izbora za koji se zalažu. Obradović koristi u kratkim vremenski rokovi krajnje različita sredstva. Od ograničenog nasilja, gušenje sa poslanicima većine, upada u RTS i onda ova Gandijska metoda protesta, koja je napravljena tako što sam video da neko na taj način protestuje i solidarno seo pored njega i tamo proveo deset, jedanaest dana. To pomalo gubi svrhu“, rekao je profesor.

Celo gostovanje pogledajte na sledećem linku:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare