Foto: NOVA S

Razumeju li se mladi i politika, jesu li oni tema i kakva su oni tema srpskim političarima, zašto mlade kod nas ne zanimaju izbori, o toj temi pričamo sa mladima "Među nama" Dunja Ranković internacionalna sekretarka Demokratske omladine i Milan Vujić ambasador Demokratske mreže mladih, inače student prava.

Razmeju li se mladi i politika. Imamo podatak da od penzionera 90 odsto će izaći će na izbore, na glasačko mesto i zaokružiti bilo šta, a 10 odsto mladih će iskoristiti svoje biračko pravo, šta to nije u redu?

„Pre svega želim da napomenem da na prethodnim parlamentarnim izborima samo 25 procenata mladih je izašlo na izbore, što je svakako poražavajuća brojka. Zašto mladi ne izlaze pre svega je to nepoverenje koje vlada među mladima, nepoverenje u smislu, nemaju poverenja u političare koji su trenutno na sceni. U smislu oni su već 30 godina na političkoj sceni. Vi kada 30 godina imate jedna te ista lica na političkoj sceni veoma je teško da mladi poveruju njima, zato što mladi nisu biračko telo kojim se lako manipuliše, mladi nisu biračko telo sa kojim se lako komunicira, s druge strane političari ne komuniciraju sa mladima. Poruke koje političari plasiraju uglavnom nisu usmerene ka mladima. E sad postavlja se pitanje zašto oni te politike koje oni plasiraju nisu usmerene ka mladima, to je vrlo jednostavno odgovoriti zato što mladi nisu najzahvalnije biračko telo, baš zbog toga što nisu naivni i baš zbog toga što ne mogu lako da poveruju“, rekla je Dunja Ranković.

Zašto mladima nisu političari zanimljivi, zašto im ne bi bili zanimljivi?

„Ja verujem da projekat ove vlasti, ne samo ove nego svak prethodne bio je usmeren ka tome da se od mladih odvoji politika, da se ona zagadi i da ona jednostavno obeshrabri mlade da se oni njome bave iz prostog razloga, kao što je Dunja rekla, mladi su jedina moguća kritična karika društva za svaku vlast. Vi u takvoj situaciji, kada je ta politika odvojena . Upravo mi kad kažemo politika to nije ono što mi imamo u Srbiji. Politika podraziumeva neki program, neku ideologiju, koje se drže stranke. Mi čak nemamo ni stranke. Ja to ne bih nazavao strankama već interesnim grupama. U otm slučaju mladi ne mogu ni da se zanimaju za politiku. Ovo što mi sad imamo na političkoj sceni po meni je sa jedne strane cirkus, a sa druge pokušaj vođenja nekakve politike…., rekao je Vujić

O čemu su još dvoje gostiju govorili tokom svog gostovanja u emisiji „Među nama“, pogledajte u video prilogu:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare