Foto: N1/TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Međunarodni institut za štampu (IPI) danas je ponovio izrazio ozbiljnu zabrinutost za bezbednost novinara u Srbiji, gde se nezavisne medijske kuće i njihovi izveštači suočavaju sa sve intenzivnijom i toksičnom klimom klevetničkih kampanja i političkih pritisaka vlade i javnih zvaničnika.

IPI je naveo da je uznemiren opasnom eskalacijom retorike protiv kritično nastrojenih medija i novinara, što predstavlja stvarnu pretnju po bezbednost novinara.

Ovaj institut je apelovao na sve vladine i javne zvaničnike u Srbiji da se uzdrže od upotrebe neprijateljske retorike i da vode ka smanjenju tenzija.

IPI i njegova globalna mreža naveli su da su „šokirani nedostatkom adekvatnog odgovora policije“ na incident kada su demonstranti predstavljajući se kao „Narodni štab“ sinoć upali na privatni posed TV N1 na Novom Beogradu.

„Iako se mirni protesti moraju poštovati, upad u prostorije jedne medijske kuće jasno je nalagao odgovarajuću akciju organa za sprovođenje zakona. Ovo postavlja ozbiljna pitanja o sposobnosti policije da zaštiti novinare i Stalna radna grupa za bezbednost novinara mora odmah da reši to pitanje“, poručuje IPI.

Institut je ocenio da se ovaj bezbednosni incident dogodio samo nekoliko dana nakon što su premijerka Srbije Ana Brnabić i poslanik Srpske napredne stranke Nebojša Bakarec govorili u Skupštini i tom prilikom su posebno optužili N1 i Novu za širenje mržnje i nasilja i stvaranje „bolesne atmosfere u društvu“ koja dovodi do tragedija poput dve nedavne masovne pucnjave.

„Premijerka je optužila takozvane ‘tajkunske medije’ da truju naciju i ‘seju mržnju iz minuta u minut, iz sata u sat’. Ovi komentari su poslednji u eskalirajućoj kampanji klevetanja emitera i novinskih kuća u vlasništvu United Media, medijske kuće koja uporno kritikuje srpsku vladu i predsednika Aleksandra Vučića. Često se (United Media) posmatra kao poslednji veliki bastion novinarstva koji funkcioniše nezavisno od vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i njene mreže poslovnih saveznika“, ocenio je IPI.

Institut je istakao da su javni funkcioneri u Srbiji poslednjih nedelja N1, Novu i Danas optuživali da „deluju protiv interesa države, da šire dezinformacije, organizuju antivladine skupove i da su ‘fašistički mediji'“.

Ove verbalne napade pojačali su tabloidni i provladini mediji, ukazao je IPI.

IPI napominje da ova situacija ponovo naglašava nalaze međunarodnih grupa za slobodu štampe i Evropskog parlamenta, da srpske vlasti nisu napravile nikakav opipljiv napredak u okviru svojih obaveza u procesu pristupanja EU, odnosno nisu poboljšali prostor za slobodu medija.

„Nezavisno novinarstvo u Srbiji i dalje se suočava sa trenutkom krize“, naveo je IPI.

Institut je ponovo pružio podršku radu svih profesionalnih i nezavisnih medija u Srbiji i pozvao na povećanu međunarodnu pažnju po pitanju teškog položaja slobode i pluralizma medija u Srbiji.

Ovaj institut podsetio je juče, 30. maja, oko 30 demonstranata provalilo u privatni posed medijske kuće N1 u Beogradu i tom prilikom su ometali rad novinara i zahtevali od redakcije da napusti zgradu i suoči se sa „gnevom naroda“.

N1 i njeni novinari optuženi su da su manipulisali izveštavanjem o nedavnim antivladinim protestima i pandemiji i da su radili u ime stranih obaveštajnih službi, podseća IPI.

Institut navodi da je policija bila pozvana i da su ispred zgrade N1 došli policajci u civilu, ali da im nije bilo dato naređenje da reaguju i tom prilikom nisu uklonili prestupnike sa privatnog imanja emitera. Prema pisanju medija, nikome od demonstranata nije, kako je podsetio IPI, proverena identifikacija i nije bilo hapšenja.

***
BONUS VIDEO – Desničari došli u N1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare