Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; Amir Hamzagic/ATAImages

"Maske su pale odavno, SNS se drži radikalskog diskursa od početka, jedina razlika je odnos prema spoljnopolitičkim pitanjima, ali to rade isključivo iz koristi, a ne iz ubeđenja", komentarisao je za N1 profesor Pravnog fakulteta Svetislav Kostić najavljenu saradnju Srpske napredne stranke i Srpske radikalne stranke na lokalu.

„Kome nije bilo jasno da je Aleksandara Vučić političko čedo Vojislava Šešelja, njemu ništa neće biti jasno. Oni se drže tog radikalskog diskursa od početka… Međutim, mislim da ovog puta panika koja vlada u redovima vlasti ide ka tome da počnu da prate greške“, kazao je profesor Kostić u Novom danu na N1.

Prema njegovim rečima, vlasti prave greške mesecima.

Svetislav Kostić Foto: Ivan Dinić/Nova

Stavljanje Šešelja na listu zbog 1-1,5 posto koje on može da donese je greška, jer mislim da postoji jedan broj birača SNS koji glasaju za SNS, ali lažu da ne glasaju. To da ljudi koji biraju stabilnost, to je bila početna dosta uspešna kampanje prošlog puta – mir, stabilnost, Vučić. Povratak radikalskom mraku, ovog puta otvorenom, naneće štetu vlasti i to je još jedan u nizu poteza koji preduzimaju iz čistog straha“, ocenio je Kostić.

Kostić je mišljenja da Šešelj SNS-u ne donosi ništa „osim ponovne sramote, ogoljavanje zla čiji su deo bili“.

Sagovornik N1 kaže i da „ne razume tu saradnju SNS i SRS“.

„Ja kao građanin Beograda shvatam kao uvredu od SNS ponudu Šešelja i Šapića, to je ono što oni o nama misle, to je ono što SNS nudi Beogradu kao budućnost, to je Šešelj. Ne mislim da bi to neko uradio ko misli dobro ovom gradu“, smatra Kostić.

Pročitajte još

A o tome da li je povratak još jedne sporne ličnosti – Milutina Jeličića Jutke, koji je osuđen na tri meseca za polno uznemiravanje saradnice Marije Lukić, uvreda za sve žene u Brusu, profesor Kostić kaže:

„Ova vlast nema sramotu, ona nema nikakav odnos prema ženama. Ova vlast nema odnos ni prema čemu, jedino prema vlasti, ostanku na vlasti i kultu ličnosti. I u pogledu Jutke, i šta je radio ženama, ispada da je najteže bilo Vučiću, iako u tome nije učestvovao“, kazao je.

Odlika SNS-a je, dodaje, potpuni izostanak odgovornosti.

„Prema bilo čemu, od paljenja kuće novinarima, čak postoji razumevanje i za nelojalnost gospodaru, što vidimo u slučaju Nebojše Stefanovića, koji nije odgovarao za to, osim što je spušten sa pozicije moći“, podseća Kostić.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da SNS može da osvoji vlast na svim nivoima. Kostić se s tim ne slaže.

„Mi nismo samo u procesu promene vlasti, mi smo u procesu ponovnog oživljavanja srpskih institucija, ponovnog podsećanja da mi kao građani imamo pravo na svoju volju. Mislim da će SNS pokušati sve da opstruiše novoizabranu vlast u Beogradu, ali to neće biti odnos prema toj vlasti već prema građanima Beograda. Ako misle da mogu da nas kažnjavaju, mi kao građani moramo da im odgovorimo šta mi o tome mislimo, ukoliko pokušaju da nas kažnjavaju za ono na šta nam je Ustav dao pravo“, naglasio je Kostić.

Prema njegovim rečima, spremnost građana na pobunu jeste najbolja garancija toga da čak i ako bude zle namere prema novoizabranim vlastima, da će uspeti u savezu s građanima da se izbore.

To će, kako je rekao, biti još jedna mogućnost da se na drugu stranu prevede dodatni broj građana.

BONUS VIDEO Kostić o saradnji SNS i SRS: Maske su pale, saradnja sa Šešeljom iz straha od poraza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar