Foto: Amir Hamzagic/ATAImages.

Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) zatražila je danas da se ispitaju sve okolnosti privođenja profesorke Univerziteta u Beogradu i koopredsednice stranke Zajedno Biljane Stojković i drugih aktivista koji su zajedno sa njom privedeni ispred Skupštine Srbije.

Koordinacioni odbor MASA je u saopštenju ovo zatražio kako se ne bi ponovo „desilo da grubo kršenje ovlašćenja prođe nekažnjeno“.

„Zaista je neverovatno da se u zemlji gde se grafiti mržnje tolerišu, čak i javno brane i sponzorišu, primenjuje prekomerna sila na one koji svojim grafitima pozivaju na zaustavljanje nasilja. Sve je ovo ogledalo nipodaštavanja akademskih vrednosti i aktivne promocije kulture nasilja koja prožima sve strukture ovog društva“, istakao je Koordinacioni odbor MASA.

Ova mreža je podsetila da se poslednjih meseci kontinuirano nalazi u poziciji da brani svoje akademske kolege dok zvanične institucije ostaju „neme i slepe na sve veće pritiske kojima se profesori Univerziteta u Beogradu izlažu“.

Profesorka Biljana Stojković je uz primenu sile privedena sinoć jer se drznula da sa grupom aktivista ispisuje grafite ‘Stop nasilju’ na trotoaru ispred Skupštine Srbije. Verujemo da je mislila na medijsko i političko nasilje, ali ne i na nasilje od strane policije, iako smo njihovu grubu demonstraciju sile imali prilike da gledamo na ulicama Beograda u julu 2020, i za koju još uvek niko nije odgovarao. I tada su kao i sada privođeni akademski radnici“, podsetila je MASA.

Podsetimo, koopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković sinoć je nešto pre 23 sata privedena ispred Skupštine Srbije zajedno sa još četiri osobe, članova ove političke stranke.

Oni su privedeni dok su organizovali performans i tom prilikom su „po trotoaru ispisivali grafite ‘Stop nasilju'“.

Aleksandar Radosavljević, koji je bio među privedenim članovima stranke Zajedno, izjavio je ranije za portal Nova.rs da su ih policajci nasilno ugurali u policijsko vozilo i tom prilikom se „jedan od policajaca nasilno obraćao i ponašao“.

Među privedenima je bio i aktivista Srđan Marković, koji je bio jedan od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“, koji je za naš portal rekao da ga je jedan od policajaca nasilno ugurao u automobil i da mu je zavrtao ruke, kao i da ga je vređao u policijskoj stanici.

Jednoj od privedenih, Aleksandri Puškić, koja je srčani bolesnik, pozlilo je tokom privođenja.

Inače, nešto posle 00.30 iz policijske stanice Stari grad su pušteni svi privedeni, a među kojima je bila i koopredsednica stranke Zajedno Biljana Stojković.

***

BONUS VIDEO – Snimak privođenja koopredsednice stranke Zajedno Biljane Stojković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar