Sat koji je nekadašnji češki predsednik Miloš Zeman poklonio Aleksandru Vučiću nije u vlasništvu aktuelnog predsednika Republike, već države, pa ga po sada važećem zakonu ne može ni pokloniti prvorođenom detetu sa Kosova u 2024, kako je najavio. Iako Vučić tvrdi da ima pravo da Zemanov poklon otkupi, u ovom trenutku ne postoji ta zakonska mogućnost. Neobično je i što ga predsednik nosi. Prema rečima sagovornika “Nove”, za to mu je potrebna dozvola posebne Vladine komisije.

Svi pokloni državnim funkcionerima koji su vredniji od 10 odsto prosečne plate u Srbiji su javna svojina, odnosno nalaze se u vlasništvu države. To važi i za sat koji je Aleksandar Vučić 11. septembra 2019. dobio od Miloša Zemana.

On ga je u nedelju nosio na ruci dok je gostovao u emisiji “Hit tvit” na TV Pink. Odgovarajući na pitanje novinarke, koja je rekla da se ovih dana priča kako nosi sat od 500.000 evra, rekao da je to obična laž i izmišljotina.

Foto: Facebook/Miloš Zeman – prezident České republiky

On je potom skinuo sat sa ruke, pokazao ga prema kameri i naveo da ga je dobio od Miloša Zemana.

„Ima i posvetu. Aleksandru Vučiću, predsednik Češke Republike Miloš Zeman 11.9.2019.“, pročitao je Vučić posvetu.

PROČITAJTE JOŠ...

On je naveo i da je reč o satu “Prima“ češke proizvodnje, čiji modeli koštaju od 500 do 3.000 evra.

„Ovaj model košta oko 1.000 evra. Znam to jer sam ga nosio na procenu. Znate, to je poklon i kao takav bi trebalo da ostane državi. Međutim, imam pravo da ga otkupim, pošto za mene ima sentimentalnu vrednost. Zato sam tražio procenu“, objasnio je Vučić i istakao da planira da ga pokloni prvorođenoj bebi na Kosovu 2024. godine.

Kako je Zemanov poklon završio na Vučićevoj ruci?

Ovaj poklon predsednik države prijavio je Agenciji za sprečavanje korupcije. U katalogu poklona piše da reč o satu marke “Prima”, a uz njega je primljena i dozvola za iznos iz Češke i potvrda o primopredaji. Navedeno je i da je taj sat javna svojina, te da je procena njegove vrednosti i dalje u toku.

Dakle, na sajtu Agencije ni posle četiri godine nije navedena njegova procenjena vrednost.

Aleksandar Vučić u emisiji Hit Tvit na televiziji Pink Foto:Screenshot/TV Pink

Nigde u Zakonu o sprečavanju korupcije ne navodi se da državni fukcioneri mogu da otkupe poklon koji su javna svojina. Naprotiv, navodi se da je javni funkcioner dužan da ga preda organu javne vlasti u kome je na javnoj funkciji (Generalni sekretarijat predsednika Republike), a organ javne vlasti dalje ga predaje organu nadležnom za postupanje sa stavrima u javnoj svojini.

Dakle, neobično je što je sat uopšte na ruci Aleksandra Vučića.

Nemanja Nenadić Foto:Ivan Dinić/Nova S

“Pravilo je da se pokloni predaju Direkciji za imovinu Republike Srbije, ali postoji mogućnost da ih Direkcija ustupi državnim organima na privremeno korišćenje do godinu dana ili do isteka mandata javnih funkcionera i to na osnovu odobrenja Vladine komisije”, kaže za “Novu” Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbije.

Novi zakon i otkup poklona

On navodi i da prema onom što trenutno piše u zakonu Vučić nema pravo da otkupi sat, ali da je Nacrtom izmena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije predviđena ta mogućnost.

“Nejasno da li će to važiti i za poklone koji su primljeni pre ovih zakonskih izmena”, dodaje Nenadić.

O tekstu izmena Zakona o Agenciji za sprečavanje korupcije pisao je i portal “Nova”. U njemu piše da će funkcionerima biti omogućen i otkup poklona “koji nije od posebnog značaja za Republiku Srbiju”. U nacrtu se navodi da, ukoliko to budu želeli, mogu podneti zahtev organu nadležnom za upravljanje imovinom Republike Srbije (verovatno Republička direkcija za imovinu) za otkup poklona po tržišnoj vrednosti.

Uz sat, Vučić dobio i pištolj

Istog dana kada je Aleksandar Vučić od Miloša Zemana dobio sat, na poklon je od predsednika Češke dobio i pištolj.

Foto: Printscreen

Reč je o pištolju marke “Luger”, kalibra od devet milimetara. Bio je spakovan u drvenu kutiju sa plastičnim koferom.

BONUS VIDEO Vučić i ministri doručkovali parizer: Srećan nam dan pojeftinjenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare