Miroslav Aleksić, Marinika Tepić, Radomir Lazović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na parlamentarnim izborima Marinika Tepić izabrana je za "Evropljanina nedelje" po izboru francuskog državnog radija RFI.

Zbog neregularnosti održanih izbora u Srbije prestala je da jede skoro dve nedelje. Kako se navodi u tekstu, Tepić je izbarala radikalan način da se čuje, prenosi N1. 

Dopisnik francuskog magazina Jelena Tomić uoči protesta održanog 30. decembra, pitala je Tepić šta ju je nateralo da ugrozi svoje zdravlje:

„To nije čin očaja ili bespomoćnosti, niti besa ili razočaranja. To je borba, jedina koja mi daje osećaj da sam živa i da radim sve što je u mojoj moći da nam ljudi dobre namere pomognu. Pozivamo zemlje članice EU da nam pomognu da formiramo odbor na nivou Parlamenta ili Evropske komisije kako bismo izvršili kompletnu reviziju izbornog procesa, koja će nam omogućiti da u roku od pet do šest meseci organizujemo nove izbore u dobrim uslovima“, rekla je Tepić za RFI.

Pre nego što je postala šef opozicione liste, Tepić je imala drugi život. Bila je novinarka. Nakon kratkog rada kao učiteljica, radila je dvanaest godina na radiju i u nekoliko novina.

Sa 49 godina, ova majka dvoje dece, postaje Srbima poznato lice i glas.

Kako se navodi u tekstu, Tepić je pre svega znala da iskoristi talas emocija i besa, koji je usledio nakon dva masovna ubistva u srpskim školama.

Nikola Burazer iz European Western Balkans ističe da je to bio ključni momenat da se „razbije apatija stanovništva“.

„Pucnjave su mobilisale ljude da osude neprihvatljiv status kvo. Ove tragedije iznedrile su opozicionu koaliciju koja je daleko najjača od dolaska predsednika Vučića na vlast. I ova koalicija je ostvarila najbolji rezultat za opoziciju“, ocenio je Burazer .

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar