Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Opšti pregled izbornih lista ukazuje na poštovanje zakonskih normi koje propisuju minimalni procenat pripadnika manje zastupljenog pola, pa je prosečan kandidat na izborima za Skupštinu Srbije u 2023. godini visokoobrazovani muškarac iz Beograda, čije su godine nepoznate, pokazuje objavljena analiza Instituta za evropske poslove.

Pored poštovane zakonske obaveze, nijedna od 18 proglašenih lista nema većinu žena, iako su žene većina u Srbiji.

Žene su zastupljene u nazivu četiri od 18 lista, a samo dve žene su na prvom mestu kao nositeljke lista, dodaje se u analizi.

Obrazovna struktura kandidata predstavlja raznovrsnu kategoriju, ali nedostatak standardizacije podataka na sajtu Republičke izborne komisije stvara izazove u interpretaciji obrazovnih profila kandidata.

Pročitajte još

Većina lista ima kandidate sa višim ili visokim obrazovanjem i prednjače liste Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane i Srbija protiv nasilja.

Izuzetak je lista Čedomir Jovanović – Mora drugačije, gde se primećuje veći broj kandidata sa srednjom stručnom spremom.

Analiza pokazuje dominaciju kandidata iz Beograda na većini lista, sa izuzetkom manjih političkih opcija.

Lista Srbija protiv nasilja prednjači sa 99 kandidata iz prestonice, a prate je ista Saša Radulović (Dosta je bilo – DJB) – Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka – SDS) – Ana Pejić (Otete Bebe) – Dobro jutro Srbijo sa 93 i Srbija ne sme da stane sa 80 kandidata iz glavnog grada.

Analizirani su i drugi veliki gradovi poput Novog Sada, Niša, Kragujevca, Leskovca, i Subotice, a primetan je nedostatak predstavnika iz velikih gradova, posebno Niša, Kragujevca i Leskovca.

Pročitajte još

Samo je Zeleno-levi front objavio biografije svih svojih kandidata na svim nivoima izbora, dok se za mnoge kandidate većine lista ne može utvrditi njihov obrazovni profil, niti radna biografija iz javno dostupnih izvora, ukazuje Institut.

Cilj analize bio je pružiti javnosti dublje uvide u strukturu kandidata, fokusirajući se na ravnopravnost polova, obrazovnu strukturu i geografsku raspodelu.

Želja nam je bila da omogućimo građanima Srbije bolje razumevanje političkih opcija koje su im na raspolaganju na predstojećim izborima za parlament Srbije, navodi se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar