Sreto Malinović Foto: N1

Predsednik odbora Demokratske stranke za bezbednost general u penziji Sreto Malinović ocenio je danas da "više je nego licemerna zamena teza i pokušaj obmane javnosti o stvarnim razlozima" odluka Vlade Srbije da otkaže sve vežbe Vojske Srbije sa stranim oružanim snagama zbog pritiska EU, "posebno imajući u vidu da su sve planirane vežbe bile sa Rusijom i da nije bilo dogovorenih vežbi sa NATO zemljama".

Vlada Srbije donela je u sredu odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima radi očuvanja pozicije vojne neutralnosti, a ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se Srbija nalazi pod „strašnim i nezasluženim pritiskom“ Evropske unije koja traži da se napuste planirane vojne vežbe sa Belorusijom.

Malinović je u pisanoj izjavi naveo da je očigledno u poslednje vreme odnosi da Rusije i Srbije nisu u skladu sa javnim istupima i retorikom zvaničnika Srbije i da je situacija kulminirala nakon sporazuma Beograda i Prištine u Vašingtonu, čiji su delovi, kako je ocenio, dodatno narušili već uzdramane odnose dveju zemalja te da je tako iznuđena i ta odluka Vlade Srbije.

Pročitajte još:

„Ono što treba da nas ozbiljno zabrine nije otkazivanje vežbi, bez obzira na izgovor i spinove vlasti, već deo sporazuma koji nam de facto stvara neprijatelje u arapskom svetu i potencijalno ugrožava ljudstvo naših jedinica koje se nalaze u mirovnoj misiji u Libanu i koje su uglavnom raspoređene uz granicu sa Izraelom po mestima pod kontrolom Hezbolaha kome smo gurnuli prst u oko“, kazao je Malinović, a prenela je DS.

Zbog toga, rekao je Malinović, DS zahteva od državnog rukovodstva da preduzme sve mere da zaštiti vojnike Srbije, uključujući i njihovo izvlačenje iz mirovne misije.

„Oni ne smeju biti žrtve neočekivanih i nesmotrenih političkih odluka i zato briga o njima sada treba da bude prioritet delovanja države. Odgovornost je isključivo na državnom vrhu“, naglasio je on.

NATO je u sredu saopštio da nije planirao konkretne događaje sa Srbijom narednih meseci i da ostaje posvećen partnerstvu s Beogradom, nakon što je Vlada Srbije odlučila da prekine vojne vežbe i vojne aktivnosti sa svim partnerima radi očuvanja pozicije vojne neutralnosti.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar