Foto: Nova S

Politički analitičar sa Kosova Agon Malići i bivši potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić složili su se da 4. septembar, kada je potpisan sporazum u Beloj kući, nije "istorijski dan" kao i da je pitanje koje tačke iz tog dokumenta će "živeti" i ukoliko aktuelni predsednik Sjedinjenih država Donald Tramp izgubi na izborima u novembru - osim činjenice da je Izrael priznao Kosovo.

Politički analitičar sa Kosova Agor Malići rekao je gostujući u emisiji „Među nama“ za TV Nova S da „istorijski“ nije prava reč kojom bi opisao sporazum postignut u Beloj kući, jer njime nisu rešena najvažnija pitanja – ona politička.
„Pitanje je da li će ekonomska dimenzija sporazuma uopšte biti važeća posle američkih izbora u novembru. Ipak, ono što je najvažnije je geopolitički aspekt tih sporazuma: ono što smo saznali je da je to dogovor Kosova i Srbije sa SAD i jedno „usklađivanje“ sa spoljnom politikom SAD.

U tom smislu desio se ‘mali šok’ u Srbiji u vezi sa Rusijom i Kinom, dok je najveći dobitak za Kosovo – priznanje od strane Izraela. To je ono što ostaje, a sve ostalo može da bude nevažeće posle novembra“, ocenio je Agon Malići.

Najjači utisak bivšeg potpredsednika Skupštine Kosova Petra Miletića je da u Beloj kući toga dana nije bilo nikoga iz State Department -a.

„Ne samo da to nije bio istorijski događaj, već je delovalo  deluje kao privatna inicijativa Ričarda Grenela, čiji je cilj da pomogne Trampu oko izbora.

Voleo bi da upoznam čoveka koji je pisao taj sporazum – to je politički bućkuriš u kome su se našli i Hezbolah i struja, voda, LGBT populacija, 5G mreža, jezero Gazivode, ambasade…

Za mene je ključno to da Vučić nije smeo da sedne za sto u Briselu ili Vašingtonu dok se ne formira Zajednica srpskih opština – o svemu je moglo da se priča, ali dok se ne formira Zajednica srpskih opština, nije se smelo ići dalje u razgovore“, poručio je Miletić.

Pogledajte gostovanje Agona Malićija i Petra Miletića u „Među nama“:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar