Foto:EPA-EFE/ZIPI

Španija i dalje ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i nastaviće da podržava dijalog Beograda i Prištine uz podršku Evropske unije sa ciljem da se postigne sveukupan politički sporazum o konačnom položaju teritorije Kosova, rečeno je iz španskog ministarstva inostranih poslova u Madridu u izjavi dopisnišvu agencije Beta u Briselu.

Kancelarija za saradnju s medijima Ministarstva inostranih poslova Španije je tako odgovorila na molbu Bete da obrazloži pisanje briselskog portala „EUobserver“ da je to ministarstvo u Madridu ovom portalu saopštilo da se „španski stav može sažeti u zaključak: „ništa bez sporazuma, sve s njim“, uključujući političko priznanje Kosova i uspostavljanje diplomatskih odnosa“.

Špansko ministarstvo u odgovoru Beti predočava da vlada u Madridu istrajava na stavu da ne priznaje u Prištini proglašenu nezavisnost i naglašava da „smatra da je to bio jednostran čin, suprotan pravu i španskom viđenju Evrope u različitosti, koja je tolerantna i pluralistička“.

„Zbog toga ćemo i dalje podržavati dijalog uz posredovanje EU, čiji je cilj da Beograd i Priština postignu bilateralni sveobuhvatan sporazum o konačnom položaju teritorije Kosova“, navodi se u poruci.

Ministarstvo inostranih poslova Španije takodje ističe da „nedavni sporazumi (Beograda i Prištine) u Vašingtonu ni na koji način ne ugrožavaju položaj te teritorije, pa zato je i španski stav nepromenjen, kao stav u potpunosti podudaran medjunarodnom pravu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar