Foto: Medija centar Beograd

Kopredsednica Stranke moderne Srbije i kandidatkinja na listi Ujedinjena demokratska Srbija Tatjana Macura poručila je danas da država može i mora da obezbedi pristup terapiji svim osobama koje su obolele od multiple skleroze.

U svetu i kod nas se danas obeležava Međunarodni dan obolelih od ove bolesti.

Procenjuje se da ih je u Srbiji oko 9.000 obolelih, među kojima tek nešto malo više od 10 odsto ima pravo na bilo kakvu terapiju kojom mogu da spreče dalju progresiju bolesti, navodi se u saopštenju stranke.

Takođe se dodaje da je u svetu registrovano 14 lekova koji imaju pozitivno dejstvo na tok bolesti, a u Srbiji tek nekoliko i to onih koji spadaju u lekove sa niskom efikasnošću.

Pored lekova namenjenih isključivo multiploj sklerozi, postoje i takozvani „offlabel lekovi“ koji se primarno koriste za lečenje nekih drugih oboljenja, ali istovremeno utiču i na to da se progresija bolesti ne ubrza.

„Izgovor predstavnika vlasti zašto se ne oni registruju, ne nabavljaju i ne dodeljuju lekovi pacijentima obolelim je nedostatak novca u budžetu. Dobra vest je da ovo nije tačno i da novca u budžetu ima. Duboko smo svesni toga da organizovanje terapije za sve obolele na početku iziskuje mnogo novca, ali investiranje na početku bolesti u sprečavanje njene dalje progresije dugoročno se višestruko isplati“, rekla je Macura.

Ističe da taj cilj ne bi bio neostvariv ako bi se na bolji način raspoređivao i trošio novac svih građana Srbije koji je akumuliran u budžetu.

Macura dodaje da je pravo na život neprikosnoveno i da je Ustavom zdravstvena zaštita garantovana svima.

„Ne razumemo odlaganje rešenja ovog problema. Posledice nemara prema obolelima od multiple skleroze danas osećaju svi – od obolelog, preko porodice, do društva u celini. Država može i mora da obezbedi pristup terapiji svima koji su oboleli od ove progresivne bolesti“, izjavila je Macura.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare