Foto: Medija centar Beograd; Tatjana Macura

Predstavnica koalicije Ujedinjena demokratska Srbija (UDS) Tatjana Macura založila se da se do predsedničkih izbora u Srbiji 2022. godine nađe osoba koja će biti "pravi lider i državnik".

Ocenila je da su sujete političkih lidera „preskupo koštale Srbiju“ i da su i birače i političare dovele do apatije.

„Liderske sujete svih onih koji su želeli da budu politički lideri smo do sada preskupo plaćali, a svaka je ostavila posledice koje se osećaju i nakon naplate ceha. Najpogubnija posledica je apatija, podjednako vidljiva i kod glasača i kod političara – povlačenje, prepuštanje, nevoljnost. Nemerljiva, ogromna šteta“, navela je Macura u saopštenju.

Napisala je da se „na greškama uči, a ja iskreno želim da verujem da smo iz svih naših grešaka do sada naučili mnogo“.

Dodala je da „želi da veruje je moguće naći osobu koja ima sve potrebne osobine da 2022. bude nosilac promene koju očekujemo da vidimo 2024. godine“.

„Traži se državnik, a ne politikant“, navela je Macura.

Ona je dosadašnje političke lidere nazvala „Wannabe lideri“ (pozeri, prevaranti), osobe koje umišljaju da su lideri i žele to da budu, ali nemaju sposobnosti za to.

„Svakakve sam ‘wannabe lidere’ videla i upoznala za ovih nekoliko godina u politici. Strašno mi je zanimljivo da većina misli da se njihovo ‘wannabe liderstvo’ podrazumeva. Dugoročno se umesto izgradnje poverenja i jačanja liderske pozicije stvara nešto sasvim suprotno – nepoverenje i odbojnost“, kazala je Macura.

Po njenim rečima, društvu u Srbiji je do 2022. godine potreban neko ko ništa ne podrazumeva, ko je spreman da čuje i lepo i manje lepo o sebi, ko je strpljiv i uči, ko ljude poštuje i ko ih ceni, ko s njima sarađuje.

„Takva osoba će do 2024. godine oko sebe okupiti dovoljan broj drugih ljudi sličnih osobina koji su potrebni da iznesu promenu koju očekujemo – sistemsku“, navela je Macura.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar