Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Statutarna komisija DS-a sinoć je ocenila da je zakazivanje sednice Glavnog odbora za 17. maj u skladu sa Statutom stranke, iako su među potpisnicima i članovi drugih stranaka. Kako navodi izvor Nova.rs, sinoć su prihvaćeni potpisi članova Srbije 21 i Saveza vojvođanskih Mađara, nakon čega su demokrate pokrenule peticiju za izbacivanje šest članova te komisije iz stranke.

„Odluka Statutarne komisije, kojom se dozvoljava i članovima drugih stranaka da zakazuju sednicu Glavnog odbora, najvišeg organa Demokratske stranke, uz ćutanje na falsifikovanje potpisa, je samo jedan u nizu i poslednji dokaz da većina članova ove komisije ne donose pravne, nego političke odluke koje su usmereno direktno protiv sopstvene stranke“, navodi se u peticiji koju je za kratko vreme potpisalo više od 100 članova DS-a.

Kako dalje navode, ista ta komisija, koju predvodi pravnik Srđan Sandić, nedavno je sprečila izbacivanje iz stranke Nenada Borovića, pokrajinskog poslanika, koji je ubrzo prešao u Srpsku naprednu stranku.

Foto: Instagram, Srđan Sandić prvi s desna

Vrh stranke prethodno je doneo odluku o izbacivanju Borovića, jer je prekršio odluku o bojkotu vojvođanskog parlamenta. Izvor Nova.rs navodi da je na toj sednici govorio afiramtivno o Srpskoj naprednoj stranci, a da je posle svega Statutarna komisija poništila odluku o njegovom isključenju iz DS-a.

„Posao Statutarne komisije je da utvrdi da li su prilikom donošenja odluka poštovane procedure, odnosno da li su one bile u skladu sa Statutom. Odluka o izbacivanju Borovića iz stranke, primera radi, poništena je jer na dokumentu pored imena Zoran Lutovac nije bila navedena njegova funkcija, odnosno da je on predsednik stranke“, kaže izvor Nova.rs.

Foto:N1

To, međutim, nije jedina odluka rukovodstva stranke koju je poništila Statutarna komisija. Posle toga, ona je poništila i odluku o isključenju iz stranke jednog odbornika iz Rume, koji je, kako navodi naš sagovornik, takođe sarađivao sa SNS-om, a nakon toga i odluke o raspuštanju Demokratske omladine, Beogradskog odbora i još pet opštinskih odbora.

„Odluke o raspuštanju Demokratske omladine i Beogradskog odbora poništene su čak tri puta, a sinoć poslednji put. Većina članova te komisije sabotiraju stranku u sprovođenju njene politike“, kaže izvor Nova.rs.

Foto: Privatna arhiva

Demokrate su na spisak peticije za brisanje iz članstva stranke stavili predsednika Statutarne komisije Srđana Sandića, kao i članove Filipa Isailovića, Milana Ivanovića, Dejana Kranjčevića, Suzanu Bojković i Mirka Šoća.

U nezvaničnim razgovorima članovi DS-a navode da je Statutarna komisija sastavljena uglavnom od ljudi koji su bili bliski bivšem rukovodstvu na čelu sa Draganom Šutanovcem, a više njih je reizabrano kad je Zoran Lutovac imenovan za predsednika DS-a.

„Lutovac ih nije menjao, jer nije želeo da se to shvati kao revanšizam“, navodi sagovornik našeg portala.

Druženja sa Goranom Vesićem

O tome kako radi Statutarna komisija i zašto poništava odluke rukovodstva stranke pitali smo Srđana Sandića, predsednika te komisije, ali on ni juče ni danas nije želeo da odgovara na naša pitanja.

Članovi DS-a nezvanično navode da je Sandić u prijateljskim odnosima članovima Srpske napredne stranke Goranom Vesićem i Irenom Vujović. Da zajednička druženja postoje jasno je pošto je na društvenim mrežama objavljena fotografija na kojoj se vidi da je Sandić u društvu sa Vesićem, ali i Nikolom Nikodijevićem, predsednikom beogradske skupštine i funkcionerom SPS-a.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Novinari portala Nova.rs ranije su pitali Sandića u kakvim je odnosima sa Vesićem, a on je tada naveo da se dugo poznaju, pošto je i aktuelni zamenik gradonačelnika ranije bio član DS-a. On je takođe rekao da je fotografija koja je objavljena na društvenim mrežama nastala na jednoj proslavi poznanika iz Crvene zvezde, na kojoj su obojica bili gosti, a ne na slavi gradskog menadžera kako je ranije objavljeno.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare