Foto: BETAPHOTO/EMIL VAŠ/EV

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac sazvao je danas sednicu Skupštine DS-a na kojoj će predložiti raspuštanje Statutarne komisije stranke. Kako navodi izvor Nova.rs, Lutovac je odlučio da raspusti ovaj stranački organ, u kome sede uglavnom funkcioneri bliski bivšem rukovodstvu, jer poništava gotovo sve odluke koje je prethodno doneo Izvršni odbor.

Zoran Lutovac je u izjavi za agenciju Beta rekao da odluku o sazivanju sednice Skupštine doneo jer Statutarna komisija „sprovodeći pravno nasilje, opstruiše rad organa stranke i sprečava sprovođenje političkih odluka koje su donete ogromnom većinom u skladu sa Statutom.

„Zahvaljujući neformalnom uticaju na Statutarnu komisiju neki članovi DS uporno rade protiv stranke, nanoseći joj ogromnu štetu, svesni da to neće izazvati posledice po njih. Tome se mora stati na put. Najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način je da se ovo pitanje reši na Skupštini stranke. Skupština je najviši organ stranke i najlogičnije je da se ona izjasni o tome“, rekao je Lutovac i podsetio da je odluka o bojkotu izbora doneta ogromnom većinom i da će ona biti sprovedena „uprkos svim pritiscima spolja i iznutra“.

Izvor Nova.rs kaže da je rukovodstvo demokrata na čelu sa Lutovcem već duže vreme nezadovoljno radom Statutarne komisije, u kojoj uglavnom sede članovi bliski bivšem rukovodstvu, odnosno Draganu Šutanovcu, Radoslavu Milojičiću Keni i Balši Božoviću. Sve je počelo odlukom Komisije da poništi odluku Izvršnog odbora o isključenju Nenada Borovića, donetu jer je prekinuo bojkot sednica vojvođanskog parlamenta.

„Statutarna komisija je u tom slučaju kao razlog za poništavanje odluke navodila neke proceduralne nedostatke, kao na primer da u dokumentu pored imena Zorana Lutovca nije pisalo predsednik DS-a. Podsećam, Borović se posle toga učlanio u Srpsku naprednu stranku!, kaže izvor Nova.rs.

To nije, po rukovodstvo demokrata, jedina sporna odluka koju je donela Staturna komisija. To telo je potom poništilo odluku Izvršnog odbora o raspuštanju Demokratske omladine, kao i beogradskog odbora DS-a.

„Imamo informaciju da na izbore planiraju da izađu niški i još neki odbori, ali nikakvu odluku ne možemo da donesemo, jer će i nju da poništi Statutarna komisija“, dodaje naš sagovornik.

#related-news_0

Odluka da Skupština demokrata raspravlja o raspuštanju Statutarne komisije doneta je nakon što je na sednici tog tela, koja je održana prošle nedelje, smenjen njen predsednik Dušan Dinčić, inače blizak Zoranu Lutovcu, a na njegovo mesto postavljen Srđan Santić, koji je, kako navodi naš izvor, bio među grupom članova stranke koji su nedavno uskratili kvorum za održavanje sednice Glavnog odbora.

„Skupština DS je najreprezentativniji organ stranke, pa će ovo na neki način biti i referendum o poverenju Zoranu Lutovcu“, kaže sagovornik Nova.rs i dodaje da bi sednica stranačkog parlamenta trebalo da bude održana za oko mesec dana.

Novi predsednik Statutarne komisije Srđan Santić nije želeo da komentariše dešavanja u DS.

Od novinara sam saznao da je Lutovac predložio raspuštanje Statutarne komisije. Mogu samo da kažem da je ona sačinjena od najboljih pravnih stručanjaka“, navodi on za Nova.rs.