Zoran Lutovac Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je da je neodgovorno i nedopustivo da posle toliko godina razgovora s Prištinom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopšti da ne zna šta je to kompromisno rešenje za koje se zalaže. Predsednik demokrata je istakao da Kosovo i cela Srbija ovom reźimu služe za pranje novca.

Lutovac je agenciji Beta kazao da je Srpska napredna stranka (SNS) podršku birača dobila na platformi „ne damo Kosovo“, a podršku Zapada na platformi „priznaćemo nezavisno Kosovo“.

„Na tim suprotstavljenim platformama Vučić devet godina vlada uzurpurajući sve institucije i kršeći Ustav i zakone, gušeći slobodu govora i opozicionog političkog delovanja, a onda traži podršku svih za kompromisno rešenje za Kosovo i Metohiju. Pri tome, posle toliko godina pregovora s Prištinom, on nelegitimnoj Skupštini i građanima Srbije saopštava da ne zna šta je to kompromisno rešenje za koje se zalaže“, rekao je Lutovac.

Predsednik demokrata je istakao da Kosovo i cela Srbija ovom reźimu služe za pranje novca.

„Vučić je juče u nelegitimnoj Skupštini rekao da Srbija na godišnjem nivou izdvaja za Kosovo i Metohiju 750-800 miliona evra. S obzirom na to da se takva ulaganja ne vide na terenu, a da se to ne može videti ni u finansijskim izveštajima dostupnim javnosti, postavlja se pitanje: da li Kosovo vlastima u Beogradu služi za pranje para?“, rekao je Lutovac.
Komercijalni patriotizam najdrastičnije se ispoljava na Kosovu

On je naveo da su „i kamere u Severnoj Mitrovici, i Beograd na vodi, i briga za Srbe van Srbije – upakovani u paket patriotizma i brige za narod“.

„Komercijalni patriotizam najdrastičnije se ispoljava na Kosovu. Mi ne znamo gde ide taj silni novac o kojem govori Vučić, ali vidimo siromašne ljude koji napuštaju Kosovo“, kazao je Lutovac.

Naveo je da su pravosuđe i policija u potpunosti pod kontrolom vlasti u Prištini, tako da Beograd nema ni tih troškova.

„Takođe, elektroenergetski sistem je prešao u ruke Prištine. Nema dovoljno medicinskog osoblja, a i opremljenost bolnica u srpskim sredinama je na niskom nivou, pa se ni tu ne vide neka značajna ulaganja. U osnovnim i srednjim školama je sve manje đaka. Univerzitet u Severnoj Mitrovici ne školuje one koji bi da ostanu, ni tu se ne vide neka velika ulaganja države Srbije“, ocenio je predsednik DS-a.

Dodao je da se na Kosovu i Metohiji ne grade više ni kuće i stanovi za povratnike.

„Velika je nezaposlenost među srpskim življem. Ne ulaže se u podsticaj privatnog biznisa i proizvodnje. Ni tu se ne vide novci o kojima govori predsednik Srbije“, naglasio je Vučić.

Lutovac je rekao da je srpsko stanovništvo u enklavama na ivici egzistencije.

„Da je samo mali deo novca koji pominje Vučić prosleđen njima to ne bi bilo tako. Ljudi se onda s pravom pitaju gde je taj novac. Novac koji se pojavljuje u javnim obraćanjima predsednika, ali ne i tamo gde je potreban, ukazuje na to da se on pere u propagandnoj medijskoj mašini i da velike patriotske priče služe upravo tome da se ovakva pitanja ne postavljaju“, zaključio je predsednik DS Zoran Lutovac.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare