Foto: EPA/YURI KOCHETKOV; Vladimir Popović/Promo; Nova.rs

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) skrenula je danas pažnju javnosti da je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) nedavno izabrala 12 redovnih i 13 dopisnih članova i da medju njima nema nijedne žene.

LSV je ocenila da društvo ne omogućava ravnopravan tretman žena u društvu, nauci ili politici, jer se sve više okreće „konzervativnom patrijarhalnom modelu“, namećući joj toliko veliki broj obaveza, da ona čak i da hoće ne uspeva da se izbori za svoje mesto u tim segmentima društvenog delovanja.

„Postavlja se pitanje kakvo je to društvo u kome žena nema mogućnost da se nadje u SANU. Kakva god da je SANU, ipak je jedna od prestižnih i značajnih institucija našeg društva. Šta li bi sad rekle Roza Luksemburg, Klara Cetkin, Marija Bursać i sve žene koje su verovale da je pravedno i normalno da žene i muškarci imaju jednake mogućnosti izbora i prava“, navedeno je u saopštenju.

U LSV smatraju da se nakon jednog istorijskog perioda, u kome se krenulo ka ravnopravnom položaju žene u društvu, na velika vrata vraćaju retrogradne vrednosti, koje ga urušavaju u mnogim segmentima kao što su obrazovanje, kultura, odnos prema istorijskom revizionizmu, sekularnost države.

„Taj hod u nazad, koji pogrešno nazivaju povratkom tradicionalnim vrednostima, ruši mnoge civilizacijske tekovine, a rušenje ideje o jednakosti i podele obaveza u porodici, prve su pale na tom putu“, navedeno je.

U LSV smatraju da su „desničarenje“, podrška države ekstremnim tradicionalistima stvorili atmosferu u kojoj žena može da se bavi naukom, politikom, umetnošću tek kada pozavršava sve obaveze u kući, dok isto pravilo ne važi za muškarce.

„Takva pravila nisu dobra ni za koga. Možemo mi i drugačije, možemo bolje, možemo civilizovanije, sve možemo ako hoćemo. Samo, da li hoćemo? Put od hiljadu milja započinje se prvim korakom. Šta će biti vaš prvi korak u promeni ovakvog nepravednog sistema“, dodato je.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare