Rasim Ljajić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da su ugovori koje je ovo ministarstvo potpisivalo sa kompanijom "Asseco SEE" na čijem se čelu nalazi brat premijerke Srbije Igor Brnabić, potpuno transparentni i javni, te da je prvi potpisan pre nego što je Ana Brnabić došla na čeo Vlade. Stoga, navodi on za Nova.rs, nema ni govora o netransparentnoj dodeli ugovora, niti o favorizovanju ove kompanije.

Da podsetimo, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić je govoreći o tome da je kompanija koju vodi premijerkin brat u samo dve godine od EPS prihodovala više od 20 miliona evra, dodala da je druga državna institucija po prometu sa firmom „Asseco SEE“ upravo ministarstvo koje vodi Ljajić.

Marinika Tepić
Marinika Tepić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Od kako je postavljen na mesto direktora „Asseco SEE“ za Srbiju, Igor Brnabić je sklopio ugovore sa državnim preduzećima, institucijama i ustanovama, u vrednosti većoj od 40 miliona evra. Polovinu toga čini EPS, a drugu polovinu razne druge državne firme. Interesantno je da je drugo na spisku Brnabićevih saradnika Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića“, rekla je Tepić.

Odgovarajući na ove optužbe, Ljajić za Nova.rs kaže:

„Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija je u periodu od 2016. do danas zaključilo više ugovora od kojih najveću vrednost ima ugovor o javnoj nabavci – Uspostavljanje jedinstvenog informacionog i pružanje podrške radu kontakt centra za pružanje podrške u oblasti bezbednosti dece na internetu, od 08.11.2016. godine, i to 18.502.224 dinara bez PDV-a. U tom periodu Ana Brnabić nije bila predsednik vlade, a kompanija Asseco je inače poznata po izradi uspešnih softverskih rešenja za mnoge uspešne kol centre u svetu“, kaže Ljajić.

Kako dalje navodi, narednih godina nakon izrade softverskog rešenja i uspostavljanja kol centra, zaključeno je još pet ugovora, pre svega u cilju održavanja i dalje paodrške radu pomenutog kontakt centra i drugih informacionih sistema.

„Ukupna vrednost svih sedam ugovora koje je ministarstvo zaključilo sa Asseco u poslednjih pet godina iznosi 74.493.154 dinara bez PDV-a. Pored ovih sedam ugovora kompanija Asseco je kao nosilac konzorcijuma od pet kompanija dobila ugovor za izgradnju bežičnih lokalnih računarskih mreža u školama vrednosti 150.833.333,33 dinara bez PDV-a“, kaže Ljajić.

Posebno napominje da su svi ugovori dodeljeni kompaniji Asseco zaključeni nakon sprovedenog otvorenog postupka javne nabavke.

„Ukupna vrednost ugovora koji su dodeljeni kompaniji Asseco u poslednjih pet godina ne čini ni pet odsto ukupne vrednosti ugovora koje je zaključio MTT resor telekomunikacija u poslednjih pet godina, stoga nikako ne može biti govora kako o netransparentnoj dodeli ugovora tako ni o favorizovanju ove kompanije od strane Ministrastva trgovine, turizma i telekomunikacija“, zaključuje Ljajić za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare