Foto: Medija centar Beograd

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta apelovao je danas na Vladu Srbije da isplati jednokratnu pomoć od 5.000 dinara i penzionerima koji su penzije stekli u Hrvatskoj, BiH i drugim državama regiona, a koji žive u Srbiji.

Linta smatra da tu pomoć treba da dobiju i penzioneri sa prostora bivše Jugoslavije koji, kako kaže, troše svoje penzije u Srbiji i savesno ispunjavaju svoje obaveze kao i svi ostali penzioneri.

On je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo da prema podacima Zavoda za socijalno osiguranje za 2018. godinu u Srbiji živi 118.565 penzionera sa područja bivše Jugoslavije – 55.906 je iz Hrvatske, 39.134 iz Bosne i Hercegovine, 11.845 iz Slovenije, 5.841 iz Severne Makedonije i 5.839 iz Crne Gore. Dodao je da će manjem delu biti isplaćeno 5.000 dinara, jer su deo radnog staža stekli u Srbiji, dok većina, kako tvrdi, neće dobiti najavljenu pomoć jer nisu korisnici Fonda PIO Srbije.

Linta očekuje da vlada ima jednak odnos prema svim penzionerima i da ne pravi razliku u isplati novčane pomoći.

Ukazao je da je značajan broj penzionera iz bivših jugoslovenskih republika u teškoj materijalnoj situaciji, da su izgubili tzv. zaštitni dodatak i da primaju penzije od oko 3.500 dinara.

Linta je naveo da penzioneri iz bivših jugoslovenskih republika, koji žive u Srbiji, nisu dobili ni pomoć od 4.000 dinara za ublažavanje posledica krize izazvane epidemijom korona virusa, koju je dobilo 1,7 miliona penzionera korisnika Fonda PIO.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar