Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs/TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Ministar vojni Miloš Vučević doneo je odluku da pripadnici Vojske Srbije, uključujući i specijalne jedinice i odred “Kobre”, mogu biti i oni sa završenom osnovnom školom. Dakle, završio si osnovnu školu, prijaviš se na konkurs i postaneš pripadnik specijalne jedinice, a pride dobiješ i platu od namanje 200.000 dinara. To će za sad biti moguće samo u Srbiji, a kako ocenjuju oni koji su u vojsci proveli ceo život, ovde se radi o očiglednoj nameri Srpske napredne stranke da u vojsku uhlebi svoje kadrove i od nje napravi slepe poslušnike vlasti.

Na osnovu odluke predsednika Aleksandra Vučića Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije raspisali su konkurse za prijem novih pripadnika u 63. padobransku brigadu, 72. brigadu za specijalne operacije, kao i Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“.

Predsednik je o tome govorio u januaru, kad je najavio povećanje broja specijalaca na 5.000, kao i plate od dve do tri hiljade evra.

Ovo je u samom startu zaličilo na stvaranje stranačke armije, a nakon nove odluke ministra odbrane Miloša Vučevića sumnje u to su postale još veće.

On je, naime, doneo odluku o karijernom vođenju u Ministarstvu i Vojsci Srbije kojom se predviđa da pripadnici Vojske, uključujući i specijalne jedinice i odred specijalne namene „Kobre“, mogu biti i lica sa završenom osnovnom školom.

Ova odluka je objavljena je u Službenom vojnom listu.

„Trpate stranačku bolumentu u vojsku“

Odmah je reagovao predsednik pokreta SRCE i bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš.

Zdravko Ponoš
Zdravko Ponoš

“Ministar Vučević prošle nedelje doneo odluku da u Kobre i specijalne jedinice primaju i sa osnovnom školom. Alo reformatori, specijalci su tempirana bomba. I još u vašim rukama. A vi trpate stranačku bolumentu u Vojsku. Jesu li vam to ti specijalci koje hoćete da platite po tri hiljade evra”, upitao je Ponoš na Tviteru, aludirajući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je najavio astronomske plate za pripadnike pomenutih jedinica.

Prema njegovoj najavi osnovna plata će biti oko 2.000 evra, a uz razne dodatke “specijalci” bi mogli da zarađuje i do 3.000 evra.

“Glavni zadatak ove cele 2023. biće da se broj pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije sa 1.600 podigne na 5.000. Plate će biti ogromne. Osnovne će ići preko 2.000 evra, a na to znate šta ide. Dežurstva, noćne smene, prekovremeni rad i sve drugo. Tako da to dođe skoro do 3.000 evra. Dakle, da se prijavljujete momci. Uskoro će uslediti konkurs”, obećao je Vučić u januaru.

I ideja je počela da se sprovodi.

Bliži se obračun

Bivši direktor Vojno-bezbednosne agencije, general Momir Stojanović kaže za Nova.rs da od postavljenja Miloš Vučević pokazuje elemente nesnalaženja na mestu ministra odbrane.

Foto: N1

“Njegove odluke najblaže rečeno čude i zabrinjavaju. A za ovo što se sad dešava postoje dva razloga. Prvi je da se očigledno vrši prekomponovanje kadrova u ministarstvima sile i službama bezbednosti, zbog evidentno vrlo brzog obračuna autokratskog režima i demokratskih procesa u zemlji. Evidentno se bliži taj obračun , a vlast prekomponuje kadrove u vojsci i policiji po merilima lojalnosti i slepe odanosti aktuelnoj vlasti”, navodi Stojanović i dodaje:

“Drugi razlog je skretanje pažnje javnosti s toga da će predsednik očigledno potpisati nemačko-francuski plan o Kosovu”.

Sve što smo saznali o povećanju broja pripadnika specijalnih jedinica, uključujući platu, a sad i to da na konkurs mogu da se prijave i oni sa završenom osnovnom školom, prema Stojanovićevom mišljenju jeste protivzakonito.

“Prema postojećim pravilima i propisima u vojsci ovo što se dešava nije u domenu normalnog. Po ovome što smo do sad mogli da čujemo taj neki novi specijalac s osnovnom školom imaće veću platu od načelnika Generalštaba”, zaključuje Stojanović.

BONUS VIDEO: Ponoš: Sprema nam se amputacija Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare