Predstavnici "Srbije protiv nasilja" saopštili su da na današnjim razgovorima sa predstavnicma vlasti o ispunjavanju preporuka ODIHR za izborne uslove nije postignut dogovor, a najavili su nastavak razgovora u sredu, kada je i rok da se prihvate uslovi za fer izbore.

„Nećemo pristati na novu izbornu krađu“, rekao je poslanik Radomir Lazović, na konferenciji za novinare u holu Skupštini Srbije, na kojoj su bili i predstavnici koalicije Nada.

Opozicija je u razgovorima učestvovala kako bi se našao izlaz iz duboke političke krize u kojoj se Srbija našla zbog izborne krađe, rekao je Lazović novinarima nakon višesatnog skupštinskog kolegijuma čija je tema bila primena preporuka Kancelarije za demokratske inhstitucije i ljudska prava (ODIHR) OEBS-a.

Predstavnici opozicije postavili su tri zahteva za koje Lazović tvrdi da su prioritetni.

Zahtevi se odnose na to da pre bilo kojih novih izbora mora da se oformi komisija koja bi uradila reviziju biračkog spiska i nagledala izbore, da javni servisi počnu da profedionalno izveštavaju, kao i da održavanje svih lokalnih izbora mora biti u isto vreme sa beogradskim izborima.

Lazović je naglasio da je opozicija tražila da se ispune sve preporuke iz izveštaja ODIHR, kao i tri prioriteta zahteva.

“Nažalost, danas nemamo dogovor. To je zaista loše iako smo imali dobru atmosferu u kojoj smo razgovarali”, ocenio je Lazović, najavljujući nastavak razgovora u sredu u 9 sati.

“To je rok koji smo dali vlastima da se izjasne da li prihvataju naše zahteve”, poručio je Lazović. Lazović je naglasio da opozicija neće pristati na novu izbornu krađu, ali ni na beskonačne razgovore čiji krajnji rezultat neće biti poboljšanja izbornih uslova.

Prema njegovim rečima, ako do dogovora u sredu ne dođe, predstavnici opozicije će razgovarati šta će dalje raditi.

Predstavnik koalicije NADA Miloš Jovanović rekao je da je opozicija jedinstvena u stavu da se mora izboriti za normalan izborni proces.

“Ima indicija da će ovo vlast predstaviti kao ultimatum opozicije, ali ovo su tri minimalna uslova – elementarna zahteva”, naglasio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, ne postoje pravne preporuke da se ispune zahtevi opozicije. Uz to, kako je naveo, predstavnici opozicije su vlastima dali i modalitete kako se to može primeniti.

“Ova borba nije samo borba dve opozicione koalicije, ovo će biti borba svih građana”, poručio je Jovanović, dodajući da ako se ponove izborne neregularnosti, izbori se mogu i ukinuti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare