Foto:Medija centar Beograd

Provladini mediji, ali i predstavnici vlasti danima su najavljivali moguću novu akciju specijalnih policijskih jedinica na severu Kosova. Ona se očekivala nakon što je juče istekao rok od šest meseci koji je Priština odredila za pronalaženje rešenja za plaćanje struje. Urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević za N1 kaže da najave takvih akcija najviše štete nanose samim Srbima na Kosovu.

Od 6. maja odlukom Skupštine Kosova opredeljeno je oko 11 miliona evra za plaćanje električne energije za opštine na severu Kosova. Po isteku tog roka, prema najavama provladinih medija, specijalne jedinice trebalo je da zauzmu glavnu trafostanicu Valač.

Problem je daleko ozbiljniji od političko-medijske propagandne numerologije i najviše štete nanosi samim Srbima na Kosovu, upozorava Tatjana Lazarević u razgovoru za Dnevnik TV N1.

„Jer posle dva simulirana povika ‘nuk, Vuk’, treći bi, bojim se, mogao da bude fatalan, jer neće biti nikog ko će nas čuti“, ističe urednica KoSSeva uz ocenu da je svih ovih godina bilo malo onih koji se se suštinski udubljivali da razumeju kosovski problem.

Govoreći o pronalaženju rešenja za plaćanje struje, Lazarević ukazuje da pitanje energetike na Kosovu prati ultravisoka netransparetnost kod svih strana kojom se, kako kaže, zamagljuje suština.

Podseća da je dogovorom u Briselu iz 2013. godine bilo predviđeno da EPS osnuje dve kompanije na Kosovu od kojih je jedna Elektrosever koja do danas nije dobila licencu.

„Usko grlo od samog početka je distribucija, kosovkse vlasti ne dozvoljavaju Elektroseveru da se bavi distribucijom, a srpska strana insistira na tome“, objašnjava Lazarević.

Dodaje da i u sporazumu iz 2013. i u zaključcima iz 2015. nema tako jasnih i decidnih informacija o elektrodistribuciji kao kod drugih tačaka.

Prema nezvaničnim informacijama, dodaje Lazarević, već duže vreme se vode intenzivni razgovori i insistira se na dobijanju licence za Elektrosever, a da kraja godine trebalo bi da bude održan još jedan sastanak Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.

„Osim ako nema nekih skrivenih namera, usko grlo je godinama pitanje distribucije. Srpska strana insistira da ima pristup mreži, a kosovske vlasti tvrde da se radi o imovini, kako oni kažu, države Kosovo“, navodi Lazarević.

BONUS VIDEO: Slučaj “Valač” Da li će ROSU upasti na sever Kosova 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar