Foto:N1

Operator Kosovskog elektroenergetskog sistema, prenosa i tržišta, KOSTT, izdvojio je dodatnih 6,7 miliona evra u odnosu na predviđen iznos koji je izdvojen u maju ove godine za plaćanje električne energije za četiri opštine severa Kosova, čime je zapravo produžen rok plaćanja do kraja ove godine, javio je Kosovapress, pozivajući se na potvrdu iz KOSTT-a.

„Tako je početni trošak od 11 miliona evra već narastao na 17,7 miliona evra“, piše ova agencija, prenosi KoSSev.

„Nakon preporuka koje je usvojila Skupština Kosova u maju 2021. godine, putem koje je KOSTT ovlašćen da koristi sopstveni budžet za pokrivanje gubitaka od utrošene ali neplaćene električne energije u severnom delu Kosova, KOSTT je izdvojio budžet u ukupnom iznosu od 17,7 miliona evra da pokrije gubitke za sever do 31. decembra 2021“, navodi se u pisanom odgovoru ovoj redakciji Zane Bajrami-Rame, menadžera za komunikacije u KOSTT-u.

Računi za utrošenu struju na severu od decembra prošle godine, kada je sever izdvojen iz kontrolne oblasti EMS-a, pokrivaju se iz budžeta Kosova. Međutim, u kosovskim medijima već godinama postoji serija izveštaja o tome kako su zapravo građani Kosova svojim uvećanim računima za električnu energiju pokrivali troškove potrošača na severu.

Međutim, neimenovani izvor koji je dobro upoznat sa pitanjima energetike, za KoSSev decidno tvrdi da je to netačno. Ne poričući da su građani na jugu (moguće) plaćali povišene račune, ili čak i da im je dat odgovor da je to bilo radi pokrivanja troškova potrošača na severu, on navodi da to sigurno nije zbog utrošene električne energije na severu, iz „prostog razloga jer je taj trošak sve do decembra prošle godine išao na teret EPS-a“.

„Pre svega, do septembra 2013. godine, energetski sistem na severu bio je raskačen u odnosu na kosovski sistem. Električna energija na severu nije mogla nikako da stigne fizički sa juga, čak i da su hteli da je šalju. Do tada je struja na severu u Valač stizala iz Novog Pazara, i preko distribucionog voda iz pravca Raške, kojim se snabdevaju Lešak i Trepčina flotacija. Tu je i zaključak Vlade Srbije iz 2009, o tome da se insistira na tome da se građani na Kosovu i Metohiji, u severnim opštinama, snabdevaju sa strujom iz Srbije, što je poštovano sve do prošle godine. Tek kada je urađena rekonekcija Valača nakon Briselskog sporazuma o energetici u septembru 2013, jer je jedna od tačaka bila upravo to, struja je fizički mogla sa juga da stigne, ali je zapravo EPS nastavio da snabdeva, fakturiše na kraju meseca i istovremeno pokriva račune koje građani nisu plaćali“, navodi izvor KoSSeva.

Na pitanje otkud onda toliki izveštaji u kosovskim medijima i izjave i zvaničnika i analitičara i novinara o tome da su računi za struju prethodnih godina bili uvećani na jugu zbog pokrivanja troškova na severu, izvor portala navodi da je jasno to da Priština „ne priznaje da je Srbija ikad snabdevala sever Kosova strujom“ i to iz političkih razloga.

„Kako ćete kazati svojim biračima da se ne radi o struji iz Obilića, već iz centralne Srbije? Pa to nisu nikada priznali tokom ovih 20 godina, jer je uvek bilo važno da istaknu da su ‘zaokružili teritorijalno svoju državnost’! Ali, radi se zaista o laži. EPS je pokrivao sve troškove za utrošenu struju na severu do decembra prošle godine, a sada jeste tačno da to ide na teret kosovskog budžeta“.

BONUS VIDEO: Slučaj “Valač”: Da li će ROSU upasti na sever Kosova 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar