Foto:N1

Urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević izjavila je za N1 da je glavno pitanje nakon što je vlada Aljbina Kurtija uvela nove mere reciprociteta u odnosima sa Srbijom, da li se ona odnosi samo na robu iz Srbije ili i na proizvode iz drugih zemalja na čijoj deklaraciji ne piše "Republika Kosovo".

Ministarka ekonomije na Kosovu, Rozeta Hajdari, naložila je u nedelju uveče uklanjanje sa tržišta robe koja „nije u skladu sa Ustavom Kosova“, nakon što je vlada Aljbina Kurtija u subotu usvojila nove mere repciprociteta u odnosima sa Srbijom koje, između ostalog, predviđaju da na deklaracijama proizvoda iz Srbije piše „Republika Kosovo“, piše N1.

Lazarević je za N1 rekla da su novinarki KoSSeva obišli trgovine u Severnoj Mitrovici i utvrdili da na deklaracijama desetina proizvoda iz drugih zemalja, poput Nemačke, Slovenije, Crne Gore, Bugarske, Makedonije… stoji samo „Kosovo“.

Stoga je glavno pitanje, na koje još nema odgovora, da li se mera Vlade Kosova odnosi samo na robu iz Srbije ili i na robu iz drugih zemalja, istakla je urednica KoSSeva.

Podsetila je i da je odluka doneta iznenada, u subotu uveče, i to od strane Vlade „koja broji svoje poslednje dane“.

„Oni koji prate kosovsku političku scenu mogli su da pretpostave da će Aljbin Kurti podići lestvicu za one koji će naslediti ovu vladu. Odluka je usmerena ka domaćoj sceni, premijer (Kurti) beleži sve veću popularnost“, kazala je Lazarević i podsetila da prema istraživanju javnog mnjenja u poslednjem izveštaju UNDP-a na Kosovu, aktuelna vlada ima podršku stanovništva kao nijedna do sada.

Urednica KoSSeva ne isključuje mogućnost da Kurtijeva vlada nastavi sa sličnim merama, npr. u vezi sa srpskim izborima koji bi trebalo da se održe 21. juna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Rekla je i da su mere reciprociteta još sveže, tako da stanovništvo na severu više muče druga pitanja, poput otvaranja administrativnih prelaza.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare