Ursula fon der Lajen; Foto: STEPHANIE LECOCQ / AFP / Profimedia

Povrenje je osnova svakog jakog partnerstva, a Evropa će uvek biti spremna da izgradi jaka partnerstva sa najbližim susedima, počev od Zapadnog Balkana, kaže predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen je u svom prvom govoru o „Stanju EU“ naglasila važnost odnosa i pozvezanost EU i Zapadnog Balkana.

„Budućnost celog regiona leži u EU. Mi delomo istu istoriju, istu sudbinu“, poručila je fon der Lajen.

Ona je istakla da je Zapadni Balkan deo Evrope, a ne stanica na „Putu svile“.

U svom govoru pred Evropskim parlamentom ocenila je da je istorijska odluka EU da se otvore pristupni pregovori sa još dve zemlje iz regiona. Fon der Lajen najavljuje da će Komisija uskoro predstaviti i ekonomski paket za oporavak Zapadnog Balkana, koji će se fokusirati na regionalne investicione inicijative.

Ursula fon der Lajen
Ursula fon der Lajen Foto:EPA-EFE/YVES HERMAN

Godišnji izveštaj o vladavini prava

Lajen je u prvom govoru najavila da će Komsija do kraja meseca usvojiti prvi godišnji izvešataj o vladavini prava koji će pokriti situaciju u svih 27 zemalja članica.

„Kršenja vladavine prava neće biti tolerisana“, poručila je fon der Lajen.

Predsednica Evrospke komisije je u govoru o „Stanju EU“ naglasila da Evropska komisija pridaje najvišu važnost vladavini prava, a da će ovaj novi godišnji izvešataj biti ”početna tačaka koja bi osigurala da nema nazadovanja u ovoj oblasti.”

„Moramo da osiguramo da novac iz našeg budžeta i paketa za oboravak bude zaštićen od bilo koje vrste prevare, korupcije ili konflikta interesa. O tome se ne sme pregovarati“, zaključila je fon der Lajen.

Pandemija nije gotova

Ona je poručila da pandemija COVID19 „još nije gotova“, a da se oporavak EU nalazi tek u početnim fazama.

„Pandemija je pokazala krhkost planete i promenila način naše komunikacije i ponašanja. Ovo je trenutak da Evropa povede putem od fragilnosti ka novoj vitalnosti“, kaže fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je u svom prvom govoru o ”Stanju EU” pred Evropskim parlamentom u Briselu naglasila da je EU odlučila da u narednom peridou ne radi samo na oporavku od pandemije već na izgradnji bolje budućnosti. Fokus Unije u narednih godinu dana, prema njenim rečima, biće na solidarnost u zaštiti života, obnovi ekonomije i jačanju stabilnosti.

„Nakon ekonomskog pada od 12 procenata iz drugog kvatala ove godine, sledi nam pokretanje ekonomije. Neigurnost i dalje traje i zato ovo nije vreme za povlaćenje podrške“, kaže fon der Lajen.

Ona je naglasila važnost finasijske podrške koju EU izdvaja za zaštitu radnika i radnih mesta kako bi se izbegla maslovna nezaposlenost kao jedna od posledica pandemije.

”Da bi zaštitili radnike i kompanija od socijalnih šokova Evropska komisija založila za minimalnu platu koja bi trebalo da se dogovori među zemljam članicama”, najavila je fon der Lajen.

Ona je naglasila da nema bolje način za održavanje stabilnosti u Evropi od jačanje ekonomske i monetarne uniju.

Istovremeno, predsedncia Komisije podseća i na važnost borbe protiv klimatskih promena i digitalizaciju, uključujući razvoj 5G i 6G mreže, za budućnost EU.

”Moramo da promenimo način na koji postupamo prema priordi, kako trošimo i proizvodimo hranu, energetiku”, upozorila je fon der Lajen.

Kada je reč o spoljnoj politici EU, fon der Lajen je pozvala na multilateralizam i saradnju u svetu kako u oblsti zdravstve, tako i trgovine i bezbednosti.

„Liderstvo EU ne znači “EU na prvom mestu“, već da je EU ta koja se prva odazove kada je potrebna pomoć“, naglasila je predsednica Komisije.

Ona je pozvala na bržu rekaciju EU kada je reč o globalnim pitanjima i pozvala na promenu galasnja u EU koja bi, kada je reč o ljudskim pravima i sankcijama, trebalo da se izjašanjava kvalifikovanom većinom umesto dosadašnjeg sitema konsenzusa. Tokom svog govora o Stanju EU Ursula fon der Lajen je pozvala i na ”revitalizaciju” partnerstava sa SAD i Veikom Britanijom, ali i upozorila na izazove odnosa sa Kinom, Rusijom i Turskom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare